Почео састанак Додика и званичника из Српске

Срна
Почео састанак Додика и званичника из Српске

Бањалука - У Бањалуци је данас почео састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и званичника из Српске о одлуци Уставног суда БиХ да поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске нису усаглашене са Уставом БиХ.

Састанку у Палати Републике присуствују премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Иницијативи предсједника Српске одазвали су се предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Прије почетка састанка, који је иницирао Додик, није било изјава за новинаре.

Додик је раније изјавио да ће тражити од представника Републике Српске институцијама БиХ да не учествују у раду ових институција док не буде донесен закон о Уставном суду БиХ.

Он је навео да ће предложити да до одласка страних судија буде именовано двоје нових судија из ФБиХ, а један из Републике Српске, тако да би из Српске било укупно троје судија, а из ФБиХ шест, те да се тек након тога представници из Српске врате у заједничке институције.

Додик је рекао да је ово питање око којег треба да се сви окупе и усагласе без обзира ко је власт, а ко опозиција.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. новембра, да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана