Počeo Šesti kongres SDA

Srna
Počeo Šesti kongres SDA

Sarajevo - U Sarajevu je počeo 6. Kongres SDA na kojem će 794 delegata birati novog predsjednika stranke, a za ovu funkciju predloženi su Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Kongres je otvorio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Osim izbora predsjednika stranke u planu je i izbor zamjenika predsjednika, osam potpredsjednika i 85 članova Glavnog odbora SDA.

Za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić, dok će se za poziciju potpredsjednika boriti Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić.

Rukovodstvo stranke bira se na period od četiri godine, a novi kongres bi trebalo da bude održan 2019. godine.

Rad Kongresa odvijaće se u dva dijela. U prijepodnevnoj sesiji, nakon obraćanja trojice kandidata, biće biran predsjednik SDA, a nakon pauze delegati će poslijepodne izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Glavnog odbora.

Osim izbora novog rukovodstva, Kongres će, kao najviše tijelo stranke, raspravljati o Programskoj deklaraciji, te o 12 rezolucija koje se odnose na buduće djelovanje SDA u ključnim procesima za BiH.

Osim delegata, Kongresu prisustvuje veliki broj gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana