Počelo suđenje zbog razbijanja dvojezičnih tabli u Vukovaru

Agencije
Počelo suđenje zbog razbijanja dvojezičnih tabli u Vukovaru

Vukovar - U Opštinslkom sudu u Vukovaru danas je počelo suđenje Igoru Smolčiću, Enveru Arnautoviću, Zvonimiru Kološnjaju i Ivici Staničiću, zbog razbijanja dvojezičnih tabli u Vukovaru 2. septembra prošle godine.

Sva četvorica optuženih izjasnila su se da se ne osjećaju krivim za krivična djela koja im se stavljaju na teret - razbijanje i uništavanje državne imovine, rušenje ustavnog poretka, napad i povređivanje službenih lica, za šta im prijeti kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina, prenose hrvatski mediji.

Riječ je o prvom u nizu suđenja za vandalizam početkom septembra prošle godine nakon što je Vlada postavljanjem dvojezičnih tabli na zgrade državnih ustanova i institucija započela primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina.

U noći sa 1. na 2. septembar prošle godine na nekoliko državnih institucija postavljene su ploče s nazivima na ćiriličnom i latiničnom pismu, da bi 2. septembra ploče porazbijali hrvatski ratni veterani i drugi učesnici izgreda.

Svih pet ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom je uklonjeno sa zgrada Poreske uprave, Policijske stanice te Kancelarije državne uprave.

U naguravanju su povrijeđena i četvorica pripadnika policije, koja je živim zidom pokušala sačuvati tek postavljene ploče.

Sudija Branka Soldo prihvatila je prijedloge optuženih da budu saslušani dodatni svjedoci, očevici događaja od 2. septembra, a odbila je prijedlog da snimci tv kuća budu odbačeni kao valjani dokaz.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana