Почело суђење за злочин над Србима у селу Чемерно

Срна
Почело суђење за злочин над Србима у селу Чемерно

Сарајево - Читањем оптужница и изношењем уводних ријечи Тужилаштва и одбрана, данас је пред Судом БиХ почело суђење дванаесторици бивших припадника Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване Републике БиХ оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна /општина Илијаш/ током 1992. године.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.


Према наводима оптужнице, Хаџић је у то вријеме био командант Првог одреда “Сретно” Територијалне одбране /ТО/ Бреза, којем су били потчињени припадници Прве и Друге чете ТО-а Какањ, преноси Бирн.

Турудић је, према оптужници, обављао функцију командира Друге чете ТО-а Какањ, док су Смоло, Сенад, Бењамин и Харис Сикира били припадници другог вода те чете.

Тужилаштво БиХ терети Дурака као активног полицајца и руководиоца припадника активног и резервног састава Станице јавне безбједности Илијаш, чији је припадник био и Спахић, док је Мирсад Бешлија оптужен као командир чете Територијалне одбране Корита, која је припадала ТО-у Илијаш, а чији су припадници били и Нусрет и Мирзет Бешлија.

Оптужница их терети да су 10. јуна 1992. године извршили напад на село Чемерно, пуцањем, бацањем бомби, мучењима, паљењем покретне и непокретне имовине, што је довело до смрти 30 лица српске националности оба пола, међу којима је најмлађа жртва имала 16, најстарија више од 80 година. Убијено је и око 10 жена.

Са наведенима је оптужен и Нехру Ганић у својству команданта Општинског штаба ТО Бреза, који се терети да, иако је знао или могао знати да његови подређени спремају извршење напада на Чемерно, није спријечио учињење овог кривичног дјела, односно није казнио извршиоце.

Износећи уводну ријеч тужилац Владимир Симовић најавио је могућност измјене оптужнице, наводећи да се у оптужници не помињу хаубице Војске Републике Српске постављене на локалитету Чемерно.

“Хаубице јесу легитиман војни циљ, али то не мијења оптужницу, јер је овдје било добро познато да се врши напад на цивилне циљеве”, истакао је Симовић.

Одбране оптужених биле су сагласне да циљ акције на Чемерно није био напад на цивиле него неутрализација хаубица које су дјеловале на простор Илијаша и Брезе.

Дражен Зубак, бранилац Нусрета Бешлије, упутио је приједлог Судском вијећу за обављање увиђаја на лицу мјеста, како би се стекла права слика о конфигурацији терена, што су подржале и остале одбране.

Судско вијеће је усвојило овај приједлог и заказало наставак суђења изласком на увиђај 6. септембра.

Злочин у Чемерном представља један од најтежих злочина над жртвама српске националности на подручју Илијаша и околине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана