Počelo suđenje za višestruka silovanja Srpkinja u Odžaku

Srna
Počelo suđenje za višestruka silovanja Srpkinja u Odžaku

Sarajevo - Suđenje četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, optuženim za silovanje i zlostavljanje Srpkinja u Odžaku 1992. godine, počelo je pred Sudom BiH čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane.

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš, bivši pripadnici 102. brigade HVO-a u Odžaku, optuženi su po pet tačaka optužnice da su u ljeto 1992. godine sa različitih lokacija dovodili žrtve u kuće i druge objekte na području Odžaka gdje su ih silovali, tukli, zlostavljali, prijetili i ponižavali, prenosi Birn.

Prema optužnici koju je Sud BiH potvrdio 22. jula, sva četvorica su, između ostalih, početkom ljeta 1992. silovali zaštićenu svjedokinju "D-2" tako što su je Barukčić i Glavaši tjerali da ih oralno zadovolji, a potom je i silovali, dok ju je Brnjić bacio na krevet i, uprkos vrištanju i opiranju, tukao i silovao u analni otvor.

Tužilac Miroslav Janjić je u uvodnom izlaganju rekao da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi svjesno izvršili krivično djelo nad ženama srpske nacionalnosti.

Odbrane Brnjića i Barukčića navele su da će dokazati da njihovi branjenici nisu počinili djela iz optužnice, dok su odbrane braće Glavaš navele da će osporavati da su oni uopšte bili u Odžaku u vrijeme ovih zločina.

"Mi nećemo osporavati tvrdnje da je postojao sukob između HVO-a i Vojske Republike Srpske u Odžaku, niti da je počinjeno silovanje, ali hoćemo učešće i prisustvo Pave Glavaša", rekla je advokat Branka Praljak.

Ona je dodala da je Pavo Glavaš tada radio u Švajcarskoj, što će i dokazati materijalnim dokazima i iskazima svjedoka odbrane.

Odbrana četvrtooptuženog Ilije Glavaša konstatovala je da je u inkriminisanom periodu optuženi boravio van BiH, te da će prijedlog svojih dokaza iznijeti nakon što se završi dokazni postupak Tužilaštva.

Prva svjedokinja na Sudu BiH iskaz će dati 28. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana