Počeli pregovori BiH i Srbije o imovini u Ankari

G. M.
Počeli pregovori BiH i Srbije o imovini u Ankari

Sarajevo - Na sjednici Komiteta za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koja je održana u Skoplju, dogovorena je primopredaja imovine koja je do sada podijeljena među zemljama nasljednicama bivše SFRJ, što uključuje 13 objekata.

Portparol MIP-a BiH Nebojša Regoje kaže da među tih 13 objekata nema nijednog koji pripada BiH, ali da su otpočeli pregovori o imovini u Ankari koju koristi Srbija.

- Primopredaja imovine u Ankari pitanje je koje treba da bude dogovoreno na bilateralnoj osnovi između BiH i Srbije. Sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović je u Skoplju otpočeo pregovore sa predstavnicima Srbije. Dogovor bi trebalo da bude postignut uskoro. Riječ je o primopredaji objekta ambasade u Ankari i razgraničenja zemljišta u tom gradu - kaže Regoje.

Zasjedanje Komiteta prekinuto je do postizanja dogovora o tom pitanju, a ovlašćeni predstavnici dogovorili su da nastavak zasjedanja bude u drugoj sedmici marta.

Hadžikapetanović, koji je ovlašćeni predstavnik BiH za pitanja Aneksa B dogovora o sukcesiji, odnosno podjele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, izrazio je optimizam da će dogovor biti postignut uskoro.

Prema Sporazumu o pitanjima sukcesije imovine bivše SFRJ, procijenjena vrijednost diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ iznosi 266,4 miliona dolara, a predviđeno je da BiH ukupno pripadne 15 odsto, što iznosi 39,9 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana