Почела централна манифестациа Кочићевог збора у Стричићима

Срна
Почела централна манифестациа Кочићевог збора у Стричићима

Бањалука - Јубиларни, 50. Кочићев збор биће затворен данас у Стричићима низом културних манифестација и традиционалном борбом бикова.

Служењем парастоса Петру Кочићу у цркви Клисина у Стричићима и полагањем вијенаца на Споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату почела је централна манифестација 50. Кочићевог збора.
Вијенац на споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату је положио министар просвјете и културе Дане Малешевић као изасланик предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић.

Вијенце су положили испред Организационог одбора манифестације предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић, представници града Бањалука, Борачке организације града Бањалука, Завичајног друштва Змијање, Организације "Петар Кочић" из Словеније, те поштоваоци лика и дјела Петра Кочића из Краљева.

 

Од 12 часова на огњишту Кочићеве куће биће одржан књижевни програм "Кочићу у част" те уручене "Кочићева награда" и "Змијањче". Од 13.30 часова ће бити одржан културно-умјетнички програм под називом "Петар Кочић међу Змијанцима" у просторијама ОШ "Петар Кочић", након чега ће услиједити надметање у старим српским играма. Традиционална борба бикова за награду "Јаблан" почеће од 16 часова. Свечано затварање манифестације биће одржано у Народном позоришту РС гдје ће бити изведена представа "Са планине и испод планине".

Чубриловић похвалио организацију јубиларне манифестације

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је организацију 50. Кочићевог збора беспријекорном, истичући да сви имају само ријечи хвале. Чубриловић, који је и предсједник Организационог одбора ове манифестације, каже да је ово до сада најбоље организовани Кочићев збор, што и заслужује с обзиром да је јубиларни 50.

"Надам се да ће се у овом духу и традицији организација Кочићевог збора наставити и удубуће и захваљујем се свима који су учествовали у организацији манифестације, посебно институцијама Србије које су се адекватно укључиле, а за наредну годину, када се обиљежава 100 година од смрти Петра Кочића, најавили су још већу помоћ у организовању", рекао је Чубриловић.

Он је додао да је писце који су учествовали у овогодишњем Кочићевом збору, а који долазе из 13 европских земаља, довео у обилазак манастира Крупа у Крупи на Врбасу код Бањалуке, јер су изразили жељу да посјете знаменитости у окружењу Змијања, што је и овај манастир, који је један од најстаријих на овим просторима.

Чубриловић је навео да је међу писцима и француски писац Патрик Бесон који је својим радом у протеклих 20 година показао свој однос према Републици Српској, српском народу и његовој борби за оно за шта се и Кочић залагао.

Након обиласка слапова и боравка у манастиру Крупа, писци и Чубриловић, упутиће се ка Стричићима гдје ће учествовати на централној свечаности 50. Кочићевог збора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана