Побунили смо се против слања младића у Сирију и ту је почео наш пакао

jutarnji.hr
Побунили смо се против слања младића у Сирију и ту је почео наш пакао

Нема ноћи коју су мирно преспавала браћа Кесеровић, Мирсад (38), Јасмин (36) и Алмир (34), у својим кућама у Трнову код Велике Кладуше у посљедња два мјесеца.

Тачно толико, под окриљем ноћи, подмукло им долазе непознати мушкарци, ударају по прозорима и вратима, разбијају стакла, бацају петарде, испаљују хитце, пише Јutarenji.hr.

Врхунац тортуре догодио се у суботу око 21 час, када им је у дворишту активирана експлозивна направа, вјероватно динамит. Ко им и зашто то ради, кажу, не знају јер немају доказа, као ни бројни полицајци који су се данима смјењивали у "сачекушама", безуспјешно их покушавајући заштитити.

Али с обзиром на околности, као и на индиције које имају, тешко је не закључити да су се нашли на удару кладушанских радикалних исламиста којима не одговара њихова подршка ефендији Селведину Бегановићу, којега су брадати мушкарци трипут повриједили ножевима и тољагама у посљедњих мјесец и по.

Он се јавно противио регрутовању младих Бошњака у Сирију, а након што је због тога јавно искритиковао Билала Боснића, најпознатијег бх. вехабију и осумњиченика за припрему младића за ратове на Блиском истоку, почели су и брутални напади.

"Није била бомба, али је жестоко опалило. Опет смо позвали полицију, 25. пут, а рачунајте да смо пријавили само сваки други напад", говоре Кесеровићи. Није их срамота признати да се боје, али још им је горе што су им испрепадана дјечица, сваки од њих има по двоје. Сви дијеле исто двориште, као и радионицу за производњу ПВЦ столарије, чиме се баве.

"Не остављамо дјецу саму јер су престрашена. Пробуди их пуцњава у 1 или 3 сата па се расплачу. Ми смо у почетку држали страже, али не можеш сваку вече. Пазимо да је увијек један од нас кући. Не знаш што овима може доћи на памет", кажу нам Кесеровићи.

Мирољубиве изјаве

Они су годинама у пријатељским односима с хоџом Бегановићем и подршка су му били у временима када су га поједини чланови џематског одбора хтјели отјерати из Трнова јер се нису слагали с његовим мирољубивим изјавама.

"Након што су га први пут напали, ми смо га дочекали испред полиције. Неко нас је снимио и тада су почели проблеми. Ми смо исто вјерници, али поштујемо друге вјере и друге људе. Ми бисмо само хтјели да све буде као прије рата, да се сви поштујемо. Стално се дијелимо, сада на вехабије, селефије, појавили су се и неки тефировци. Тај радикализам је овдје прилично узнапредовао, Велика Кладуша је сада главна у томе. Само нестају, преко ноћи, углавном су то млади људи до 25 година, лабилни, наркомани и остали којима могу напунити главу глупостима. Сви који су пошли у Сирију прије тога су били код Билала", причају браћа.

Према траговима у снијегу, али и према изјави полицајца који је видио непознатог мушкарца који је бјежао из њихова дворишта, полиција трага за мушкарцем који носи војничке чизме бр. 46, има маскирне хлаче, дугу браду и капу на глави. Он је вјеројатно један од тројице који их малтретирају. Посматрали су их из двије сусједне напуштене куће. Тамо су, наиме, нашли остатке бурека, колача и двије кутије испушеног црвеног Марлбора.

Незадовољни полицијом

Питамо их, сумњају ли на кога.

"То нас пита и инспектор у полицији. Ја их имам пет у глави, али не смијем рећи њихова имена јер ће они то сазнати сутра. Од осам инспектора тројица су на страни нападача. Већ нас и неки рођаци избјегавају. Нисмо задовољни радом полиције овдје, зато смо све дигли на виши ниво, и пријавили све Федералној управи полиције и међународним институцијама. Бојимо се зла"закључује настарији од браће, Мирсад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана