Побољшати набавке и обрачун примања

В. К.
Побољшати набавке и обрачун примања

Сарајево - Централна хармонизацијска јединица Министарства финансија и трезора БиХ припремила је годишњи консолидовани извјештај интерне ревизије за прошлу годину у којем је закључено да у институцијама на нивоу БиХ има још простора за побољшање стања, прије свега у области јавних набавки и обрачуну личних примања запослених.

У првој верзији овог документа наведено је да је лани сачињено 125 извјештаја у којима је дато 455 препорука од стране 17 јединица интерне ревизије.

- Највећи број препорука које су интерни ревизори у својим извјештајима у 2018. години дали односи се на унапређење система у области јавних набавки, управљања људским ресурсима, обрачуна плата и накнада плата и унапређење у области планирања и извршења буџета - наведено је у извјештају, који се још налази у фази консултација.

Степен реализације препорука датих у извјештајима интерне ревизије у 2018. години биће познат, како је истакнуто, у извјештају интерне ревизије за ову годину. Указано је да за већину препорука датих у 2018. години није још истекао рок за реализацију, због чега није могуће израчунати коначан проценат учешћа реализованих и нереализованих препорука.

- Учињен је додатни напредак у успостављању и развоју система интерне ревизије. Ипак, степен напретка у овој области, од стране институција БиХ, могао би и морао бити на знатно вишем нивоу, чиме би се дао додатни подстрек у развоју ове области и приближавању БиХ и њеног система јавне интерне финансијске контроле европским вриједностима - закључено је у документу Централне хармонизацијске јединице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана