Плотњиков: Могуће да џихадисти добију налог и за напад у БиХ?!

Срна
Плотњиков: Могуће да џихадисти добију налог и за напад у БиХ?!

Београд - Међу мигрантима који покушавају да допру до ЕУ су и припадници Ал каиде и “Исламске државе” и не треба искључити могућност да неки од њих у БиХ добију и налог за напад, сматра Николај Плотњиков из Института за оријенталне студије при Руској академији наука.

Плотњиков, који је специјалиста за Блиски исток, међународни тероризам и миграције, истиче да је првенствени циљ радикалних исламиста да стигну у западну Европу, са задатком да формирају групе “џихадиста спавача”, који би затим, по наређењу својих газда, вршили терористичке акције у овим земљама.


Он је за београдску “Политику” подсјетио да је таквих напада прошле године било чак и у Финској и Шведској, а не само у Њемачкој, Великој Британији, Француској и Белгији.

“Ако џихадисти остану на Балкану, гдје има доста оружја преосталог из ратова деведесетих година прошлог вијека, није тешко замислити шта то може да произведе у критичним ситуацијама. Не треба искључити могућност да неки од њих у БиХ, гдје у појединим срединама вехабије имају јако упориште, добију налог за напад”, истакао је Плотњиков.

Поводом притисака Запада да Београд омогући Приштини улазак у УН, Плотњиков је оцијенио да Београд треба да сачува Косово и Метохију, без обзира на то какав и колики притисак био.

Он је указао на то да “не треба мислити само шта ће бити сутра или прекосутра, већ и за 50 година” и навео да “Србији више значи Косово и Метохија, него Крим Русији, који је одувијек био и остаће руски, без обзира на било чији притисак”.

“Срби немају право да се одрекну ове историјске територије због обећања да ћете ући у ЕУ. Зато српском народу једино могу да поручим да буде стрпљив и да у свијету тражи партнере са којима може да сарађује. Тешкоће са којима се сада суочавате су ипак привремене и мислим да не бисте смјели да дижете руке од Косова и Метохије”, рекао је Плотњиков.

Он је поручио да Русија није заинтересована и не треба да осваја Европу или било кога.

Плотњиков је објаснио да велики војни маневри НАТО-а дуж руске границе уочи Свјетског првенства у фудбалу, код свих у Русији изазивају само подсмијех.

“Ако НАТО не зна шта да ради са парама, нека прави војне вјежбе, тих 18.000 војника уз застарјелу војну технику коју користе, не представља никакву пријетњу по Русију”, рекао је Плотњиков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана