Pljušte žalbe na tendere

Vedrana Kulaga
Pljušte žalbe na tendere

Sarajevo - Transparentnost postupaka javnih nabavki u BiH je na niskom nivou, što potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima je lani zaprimljeno više od 3.600 žabi na sprovedene tendere, što je i rekord posljednjih godina.

Godišnja vrijednost postupaka javnih nabavki u BiH, prema zvaničnim podacima, iznosi oko dvije milijarde maraka, a godinama stižu upozorenja da poseban problem predstavljaju ugovori koji bivaju zaključeni bez objave javnog poziva, odnosno u četiri oka.

Podaci o broju žalbi koje stižu na adresu kancelarije, koja ima centralu u Sarajevu i filijale u Banjaluci i Mostaru, pokazuju da svake godine obaraju rekorde.

To potvrđuje najnoviji izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Na njihove adrese su, od januara do kraja decembra prošle godine, stigle 3.652 žalbe na sprovedene postupke javnih nabavki, što je rekordan broj u posljednjih pet godina. To znači da im je, u prosjeku, stizalo oko deset žalbi dnevno.

- Tendencija zaprimljenih žalbi je u porastu u odnosu na 2017. godinu, i taj broj je veći za 18,5 odsto jer je tada evidentirana 2.901 žalba - navedeno je u izvještaju o radu koji je potpisala predsjedavajuća Kancelarije za razmatranje Ilma Mehić-Jusufbašić.

Epilog je dobilo 3.385 podnesaka, što, kako kažu u kancelariji, pokazuje da je najveći broj predmeta riješen u roku, dok je neriješeno ostalo oko sedam odsto zaprimljenih žalbi.

U nevladinom sektoru, koji drži pod lupom javne nabavke u BiH, ističu da jedan od razloga za povećanje broja žalbi leži u zakonu koji je u primjeni od novembra 2014. godine. Ističu da je napravljen takav sistem da ponuđač piše žalbu ugovornom organu, a ako je on odbije, automatski je prosljeđuje Kancelariji za razmatranje žalbi.

Iz parlamentarne komisije za finansije i budžet ranije su naglasili da zakonski okvir nije loš, a da je pitanje da li se sve napisano poštuje, a taj stav su ponovili i u Kancelariji za reviziju institucija BiH u jednom od izvještaja koji je tretirao pitanje transparentnosti javnih nabavki.

U BiH bi uskoro trebalo da budu usvojene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, kojim će, kako je ranije poručeno, biti ispravljeni nedostaci i problemi koje su se pokazali u praksi nakon stupanja na snagu zakona 2014. godine. Cilj je, kako su kazali, da preciznije definišu pojedine stavke i podignu transparentnost.

Agencija za javne nabavke BiH je u proteklim godinama u nekoliko navrata prečešljala zaključene ugovore o nabavkama, a iz analiza je bilo vidljivo da ugovorni organi mahom ponavljaju iste greške i pravdaju ih istim izgovorima. U vrhu tih izgovora su nepravovremeno pokrenuta procedura, žalbeni postupak, premosnica do sprovođenja novog postupka i hitnost koja ne ispunjava uslove koji su propisani zakonom.

Problemi

U kancelariji su se požalili i na kadrovsku popunjenost. Naveli su da su, od ukupno 15 sistematizovanih radnih mjesta državnih službenika koji rade na upravnom rješavanju, radila lani četiri, dok su dvije savjetnice za

pitanja javnih nabavki cijele godine bile na porodiljskom bolovanju, a dva savjetnika za ta pitanja primljena su u stalni radni odnos tek krajem novembra 2018. godine.

Broj zaprimljenih žalbi po godinama

2018.          3.652

2017.          2.901

2016.          2.684

2015.          2.011

2014.          1.132

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana