Pljušte pritužbe na pravosuđe

Goran Maunaga
Pljušte pritužbe na pravosuđe

Sarajevo - Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH trenutno ima čak 1.040 pritužbi na rad nosilaca pravosudnih funkcija, a protiv njih i stručnih saradnika formirano je 20 disciplinskih predmeta.

Ovi podaci pokazuju da je nastavljen trend iz prošle godine, kada je Kancelarija disciplinskog tužioca imala rekordan broj aktivnih disciplinskih postupaka.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija potvrđuje da se radi o najvećem broju disciplinskih predmeta od kada je formirana ta institucija te da je samo od početka suspendovano devet nosilaca pravosudnih funkcija.

- Otkad je formiran VSTS, sada je pokrenut najveći broj disciplinskih postupaka. Taj proces traje - kazao je Tegeltija i dodao da je ovakva situacije rezultat opredjeljenja da se izvuku na svjetlo dana pojedine stvari koje su godinama gurane pod tepih.

- Ovaj saziv VSTS-a odlučio je da izvuče stvari ispod tepiha. Radimo na rješavanju problema koji su se gomilali godinama - rekao je Tegeltija.

U VSTS-u, pozivajući se na Zakon o VSTS-u, naglašavaju da su pritužbe na povrede dužnosti od strane sudija ili tužilaca, kao i informacije prikupljene tokom istrage, tajna.

- Zato ne možemo dati detaljnije informacije o pritužbama koje su u radu. Kada je riječ o objavi imena nosilaca pravosudnih funkcija protiv kojih se vodi disciplinski postupak, to pitanje će članovi VSTS-a razmatrati na narednoj sjednici kada će biti zauzet i generalni stav o tom pitanju - naveli su u VSTS-u.

Advokat Vasvija Vidović kaže da je teško govoriti o tome da je veliki broj disciplinskih postupka protiv nosilaca pravosudnih funkcija opravdan ili ne.

- Često prijava bude neosnovana pa je zato teško dati komentar. Smatram da je potrebno temeljitije prići tom poslu u smislu da se Kancelarija disciplinskog tužioca ojača i da se provjere vrše detaljnije - kaže Vidovićeva dodajući da je ključ razrješenja problema u pravosuđu veća kontrola rada i, između ostalog, tih postupaka.

Godinama najbrojniju grupu disciplinskih prekršaja tužilaca čine nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, a najveći broj disciplinskih postupaka je pokrenut na osnovu pritužbe koju je podnijela stranka u postupku ili pravni zastupnici.

U 2016. godini Kancelarija disciplinskog tužioca registrovala je ukupno 919 novih predmeta, a pokrenuta su 32 disciplinska postupka.

Imena i funkcije

Kancelariji disciplinskog tužioca prijavljena su najpoznatija imena u pravosuđu, a protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, koji je suspendovan s te funkcije, vodi se disciplinski postupak. Proces protiv njega je okončan u petak, a odluka o sankciji biće izrečena u roku od 30 dana. Kancelariji disciplinskog tužioca prijavljeni su i bivši predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso, te tužioci Tužilaštva BiH Diana Kajmaković, Božo Mihajlović, Oleg Čavka i Dubravko Čampara.

Disciplinski postupak vođen je i protiv sudija Suda BiH Branka Perića, ali su optužbe protiv njega odbačene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana