Пљуште притужбе на правосуђе

Горан Маунага
Пљуште притужбе на правосуђе

Сарајево - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ тренутно има чак 1.040 притужби на рад носилаца правосудних функција, а против њих и стручних сарадника формирано је 20 дисциплинских предмета.

Ови подаци показују да је настављен тренд из прошле године, када је Канцеларија дисциплинског тужиоца имала рекордан број активних дисциплинских поступака.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија потврђује да се ради о највећем броју дисциплинских предмета од када је формирана та институција те да је само од почетка суспендовано девет носилаца правосудних функција.

- Откад је формиран ВСТС, сада је покренут највећи број дисциплинских поступака. Тај процес траје - казао је Тегелтија и додао да је оваква ситуације резултат опредјељења да се извуку на свјетло дана поједине ствари које су годинама гуране под тепих.

- Овај сазив ВСТС-а одлучио је да извуче ствари испод тепиха. Радимо на рјешавању проблема који су се гомилали годинама - рекао је Тегелтија.

У ВСТС-у, позивајући се на Закон о ВСТС-у, наглашавају да су притужбе на повреде дужности од стране судија или тужилаца, као и информације прикупљене током истраге, тајна.

- Зато не можемо дати детаљније информације о притужбама које су у раду. Када је ријеч о објави имена носилаца правосудних функција против којих се води дисциплински поступак, то питање ће чланови ВСТС-а разматрати на наредној сједници када ће бити заузет и генерални став о том питању - навели су у ВСТС-у.

Адвокат Васвија Видовић каже да је тешко говорити о томе да је велики број дисциплинских поступка против носилаца правосудних функција оправдан или не.

- Често пријава буде неоснована па је зато тешко дати коментар. Сматрам да је потребно темељитије прићи том послу у смислу да се Канцеларија дисциплинског тужиоца ојача и да се провјере врше детаљније - каже Видовићева додајући да је кључ разрјешења проблема у правосуђу већа контрола рада и, између осталог, тих поступака.

Годинама најбројнију групу дисциплинских прекршаја тужилаца чине немар или непажња у вршењу службених дужности, а највећи број дисциплинских поступака је покренут на основу притужбе коју је поднијела странка у поступку или правни заступници.

У 2016. години Канцеларија дисциплинског тужиоца регистровала је укупно 919 нових предмета, а покренута су 32 дисциплинска поступка.

Имена и функције

Канцеларији дисциплинског тужиоца пријављена су најпознатија имена у правосуђу, а против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића, који је суспендован с те функције, води се дисциплински поступак. Процес против њега је окончан у петак, а одлука о санкцији биће изречена у року од 30 дана. Канцеларији дисциплинског тужиоца пријављени су и бивши предсједник Суда БиХ Медџида Кресо, те тужиоци Тужилаштва БиХ Диана Кајмаковић, Божо Михајловић, Олег Чавка и Дубравко Чампара.

Дисциплински поступак вођен је и против судија Суда БиХ Бранка Перића, али су оптужбе против њега одбачене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана