Пленковић: Жртве Јасеновца заслужиле су јединствену комеморацију

Агенција
Пленковић: Жртве Јасеновца заслужиле су јединствену комеморацију

Јасеновац - Жртве Јасеновца заслужиле су једну, јединствену комеморацију, поручио је у недјељу предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић након завршетка државне комеморације жртвама усташкога логора у Јасеновцу те је изразио увјерење да ће се кроз дијалог с представницима Српског народног вијећа и САБА-е, као и представника Јеврејске заједнице, доћи у ситуацију да се то и догоди.

- С наше стране радимо на томе да се подјеле које постоје покушају премостити. Што се тиче мене, моје Владе и нашег дјеловања, мислим да смо направили јасне искораке. И с те стране мислим да ћемо кроз дијалог с СНВ-ом и САБА-ом и представницима јеврејских организација унаприједити дијалог, разумијевање и доћи у ситуацију да овдје поновно буде једна, јединствена државна комеморација јер жртве Јасеновца то заслужују - нагласио је Пленковић у изјави новинарима.

Како преноси Хина, Пленковић је то казао након питања новинара која је његова порука с обзиром на то да су и ове године постојале три комеморације те да је и члан владајуће већине Милорад Пуповац на јучерашњој комеморацији у организацији СНВ-а и САБА-е био критичан и рекао како није постигнут договор о једној комеморацији.

Комеморација је била прилика, казао је Пленковић, да се још једном изрази пијетет према жртвама и њиховим породицама те да се, исто тако, снажно осуди злочиначки режим и даде почаст жртвама међу којима су били Жидови, Срби, Роми, Хрвати и антифашисти.

- И с те стране Влада јасно осуђује те злочине и својим дјеловањем жели радити на јасном одређењу према тоталитарним режимима, његовати културу сјећања и радити на култури помирбе - поручио је. На том је трагу, додао је, био и рад Вијећа за суочавање с посљедицама тоталитарних режима, стручних људи различитих свјетоназора, које је изњедрило одређене препоруке.

Пленковић: Желимо смањити тензије са Србијом

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да жели смањити тензије и отворити простор за дијалог са Србијом.
Пленковић је навео да министар одбране Србије Александар Вулин није особа која је својим изјавама у посљедње вријеме доприносила томе.

Према његовим ријечима, јучерашња порука Вулину да није добродошао у Хрватску је порука става и одлучности Загреба да неће толерисати ставове какве је он износио, преносе хрватски медији.

Пленковић је поновио да је Србија "била агресор на Хрватску од 1991. до 1995. године", те да се нови односи не могу градити ако се у континуитету настоје давати изјаве "које су увредљиве за Хрватску и штетне за међусобне односе".

Он је оцијенио да посљедњи догађаји не блокирају сарадњу са Србијом, а поновио је и да Хрватска јасно осуђује усташке злочине од 1941. до 1945. године, али и да гледа у будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана