Пленковић: Хрватска неће одустати од заштите интереса Хрвата у БиХ

Танјуг
Пленковић: Хрватска неће одустати од заштите интереса Хрвата у БиХ

Загреб - Хрватска неће одустати од заштите интереса хрватског народа у БиХ, рекао је данас хрватски премијер Андреј Пленковић одговарајући на оптужбе о мијешању Хрватаске у унутрашња питања БиХ које су у писму Европској унији изнијела тројица бивших високих представника у БиХ, Педи Ешдаун, Кристијан Шварц - Шиллинг и Карл Билт.

“Хрватска политика у спољнополитичком смислу ову тему неће пустити. Док сам ја предсједник владе ми је нећемо напустити”, поручио је Пленковић, а пренијела Хина.

Додао је да нико од Хрватске боље не познаје БиХ, нити јој је већи пријатељ и савезник и нико јој више од Хрватске није конкретно помогао да поднесе захтјев за чланство у ЕУ.

Пленковић је истакао да Хрватска, која је потписница Дејтонског и Париског мировног споразума и има уставну обавезу да брине о свим Хрватима изван земље, има обавезу да артикулише интересе и став да Хрвати, као конститутивни народ, морају бити и фактички равноправни у БиХ.

“Никада у Дејтону нико није мислио да ће се у пракси догађати да Бошњаци, којих има три пута више од Хрвата, бирају оба члана Предсједништва. То нема смисла”, поручио је он.

Пленковић, иначе, каже да су управо тројица бивших високих представника својим одлукама доприњели да се временом смањују права Хрвата у БиХ и да се мијења оно што је договорено у Дејтону и Паризу. Билт, Ешдаун и Шварц-Шилинг у писму шефици европске дипломатије и министрима спољних послова ЕУ оцијенили су као недопустиво да службени Загреб оспорава избор Жељка Комшића за хрватског члана предсједништва БиХ који је, иначе, у окробру побједио Драгана Човића, досадашњег члана државног врха и предсједника најјаче хрватске странке ХДЗ.

Загреб оспорава Комшићев легитимитет, јер је гласовима Бошњака побједио Човића за којег је гласало 80 посто Хрвата.

Тројица бивших високих представника тврде, међутим, да је избор Комшића легитиман, јер, како наводе, ни Устав ни изборни закон БиХ не кажу да чланове Предсjедништва мора да изабере баш њихова етничка група.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана