Пленковић: Хрватска највећи заговорник европског пута БиХ

Агенције
Пленковић: Хрватска највећи заговорник европског пута БиХ

Сарајево - Хрватска је највећи заговорник европског пута Босне и Херцеговине, али устраје на стварној равноправности, правима Хрвата као најмањег конститутивног народа, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић у уторак, на дан кад су у Предсједништву БиХ функције преузели нови чланови.

“Позиција Хрватске је сасвим чврста и јасна и прије избора и све ове године и након избора”, одговорио је Пленковић упитан има ли помака у ставу Хрватске према БиХ након расправе одржане у понедјељак у Бриселу на Савјету за послове.

Пленковић је у уторак “екстензивно” разговарао с хрватском министарком вањских и европских послова Маријом Пејчиновић Бурић која је у понедјељак у Бриселу својим колегама по дужности пренијела забринутост Хрватске за положај Хрвата у БиХ, односно за њихову легитимну заступљеност у свим тијелима власти, преноси Хина.

“Сматрамо да је нужно донијети нови изборни закон, реферирати се на све оно што је релевантно у пресуди Уставног суда у случају (Боже) Љубић, поштивати начело једнакоправности сва три конститутивна народа”, рекао је.

“Нужно је избјегавати сценарије у којима териториј Федерације БиХ на којем већински конститутивни народ, а то су Бошњаци, бира другом конститутивном народу, а то су Хрвати, њиховог члана Предсједништва”, рекао је Пленковић.

Он је додао да “то није добро за повјерење међу народима”, а није добро ни за “функционисање институција власти”.

По ријечима хрватског премијера, док се тај проблем не ријеши Хрватска ће га проблематизовати.

“Без те стварне равноправности, а овдје говорим о правима Хрватима као најмањег конститутивног народа, Хрватска то питање једноставно неће пустити, већ ће га износити на свим релевантним форумима. Сматрамо да смо апсолутно у праву и да је то у интересу квалитетног функционирања Босне и Херцеговине нама битне и сусједне државе “, рекао је Пленковић.

Поновио је како је Хрватска најснажнији заговорник европског пута БиХ те да БиХ “нема већег заговорника, савезника и пријатеља” од Републике Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана