Plata iznad prosjeka u 13 gradova i opština

Anita Janković
Plata iznad prosjeka u 13 gradova i opština

Banjaluka - Na kom stepenu je razvoj Republike Srpske najbolje govori činjenica da svega 16 lokalnih zajednica, od ukupno 64, ima plate iznad prosjeka, dok je razlika između najniže i najviše plate po opštinama čak 673 maraka.

Prosječna neto zarada u prošloj godini u Srpskoj je iznosila 831 maraka, a manje plate od republičkog nivoa primali su radnici u čak 48 lokalnih zajednica.

Rekorderi po najvećim platama lani su bili radnici u Ugljeviku, Stanarima i Gacku, na čije je račune lijegalo više od hiljadu maraka.

Plate iznad republičkog prosjeka dobijali su i zaposleni u Banjaluci, Brodu, Višegradu, Zvorniku, Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Istočnom Sarajevu i Istočnom Novom Sarajevu, zatim Trnovu, Rudom, Srebrenici, Gracku, Trebinju i u Foči.

Najmanje neto plate, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bile su u Kupresu i u Donjem Žabaru.

Prema podacima koje je objavio Zavod vidljivo je da su najveće plate isplaćivane u opštinama koje imaju rudnike, termo i hidroelektrane, te šume i razna druga prirodna bogatstva koja se eksploatišu u velikim količinama.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kaže da radnici u ovoj opštini imaju najviše plate u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina, te da je i stopa nezaposlenosti znatno niža nego u ostatku entiteta.

- Prepoznatljivi smo po uglju koji se u Ugljeviku kopa već 100 godina i na bazi njega je nastao veliki privredni kapacitet, preduzeće "Rudnik i Termoelektarne Ugljevik" koje proizvodi od 35 do 40 odsto ukupne potrošnje električne energije u RS - rekao je Perić.

On je naglasio da je lokalna zajednica planskim pristupom razvoja i raznim investicijama doprinijela da Ugljevik postane jedna od najrazvijenijih opština u Srpskoj. On je podsjetio da je Ugljevik za vrijeme bivše Jugoslavije bila jedna od najnerazvijenijih opština tadašnje države.

Iako su Stanari najmlađa opština u Srpskoj, prosječne plate radnika su 1.074, a po zaradi ih prate zaposleni u Gacku koji u prosjeku dobijaju 1.002 marke. S druge strane, mnogo je više opština u kojima radnici imaju plate manje od prosjeka, pa je tako u opštini Kupres prosječno primaju 469 maraka, a u Donjem Žabaru 519 maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović tvrdi da je stanje ekonomije u manjim zajednicama u odnosu na Banjaluku katastrofalno do čega je dovelo gašenje i privatizacija industrijskih kapaciteta po kojima su mnoge manje opštine bile prepoznatljive.

- U malim sredinama praktično nema privrednih aktivnosti zbog čega bi sve opštine koje su ispod republičkog prosjeka po primanju ličnih dohodaka trebalo svrstati u kategoriju nerazvijenih kako bi dobile specijalne pogodnosti za oživljavanje ekonomije - pojašnjava Pavlović i savjetuje da se uspori sa eksploatacijom prirodnih resursa koji nisu obnovljivi.

Opštine sa najvećom prosječnom platom

Ugljevik 1.142

Stanari  1.074

Gacko      1.002

Banjaluka  964

Foča         920

Opštine sa najmanjom prosječnom platom

Kupres              469

Donji Žabar    519

Jezero                563

Kostajnica        578

Krupa na Uni    623

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana