Planirali terorističke napade na institucije RS!

Nezavisne.com
Planirali terorističke napade na institucije RS!

Banjaluka, Prnjavor - Pripadnici MUP-a RS izvršili su danas pretrese u više gradova i uhapsili desetine osoba, osumnjičenih da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije RS i predstavnike tih institucija!

Akciji, kodnog naziva “Ruben”, prethodila je detaljna istraga, o čemu svjedoči i podatak da su policajci tokom pretresa, osim oružja, pronašli čak i pancire, ali i materijale koji služe za vrbovanje građana na terorističke aktivnosti.

Imena uhapšenih nisu saopštena do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, jer je kriminalistička obrada bila u toku.

Ipak, kako se nezvanično saznaje, među njima je i Mujo Žilić iz Kotorskog, kod Doboja, koji je pao u ranu zoru, a po oblačenju, navodno, podsjeća na vahabiju.

Takođe nezvanično, na području Orahove, kod Gradiške, uhapšeni su Latif Hukić i Nail Dudaković, a jedan od njih podsjeća na vehabije.

“Hukić ima troje djece, koje hrani tako što radi za dnevnicu kod drugih ljudi u selu. Možda zbog duže brade izgledom podsjeća na selefije”, kazao je jedan mještanin Orahove.

POLICIJA NA NOGAMA: Prema još nepotvrđenim informacijama, jutros su dvije osobe privedene na informativni razgovor u CJB Banjaluka, zbog sumnji da su potencijalna bezbjednosna opasnost, a od njih je jedna nedavno došla iz SAD.

Danas u “sitne” sate, kako saznajemo od očevidaca, ispred sjedišta banjalučke policije bio je veliki broj policajaca, naoružanih i maskiranih.

Akcija je, osim ovih gradova, realizovana i na području Prnjavora i okolini, kao i u Doboju, te Bijeljini i još nekim opštinama.

Milan Salamadija, portparol MUP-a RS, rekao je da su ovu akciju realizovali pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, a pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS. U akciji su, dodao je Salamadija, učestvovale i Specijalna jedinica policije, Jedinica za podršku, te Kriminalistička policija MUP-a RS.

“Vrše se pretresi na 32 lokacije širom RS, na osnovu prikupljenih operativnih saznanja da se na tim lokacijama nalaze lica koja posjeduju oružje, te se dovode u vezu s radikalnim pokretima. Pretresi su obavljeni i zbog lica koja su se nalazila ili se nalaze na sirijskom ratištu i koja vrbuju građane BiH za odlazak na strana ratišta”, rekao je Salamadija.

Tokom akcije, kako je dodao, pronađeni su oružje, municija, panciri, uniforme, te propagandni materijal za vrbovanje.

Iz Specijalnog tužilaštva RS za danas su najavili više detalja o ovoj akciji, a juče su potvrdili tek da su pretresene lokacije kod osoba za koje se sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu, a u cilju izvođenja terorističkih akata na institucije RS i predstavnike tih institucija.

PODRŽAVALI TERORIZAM: Akcija “Ruben” izvedena je nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je početkom prošle sedmice ubijen jedan policajac, a dva su ranjena, poslije čega je likvidiran i napadač.

Zvornik pripada CJB Bijeljina, iz kojeg je danas potvrđeno da su dosad evidentirane četiri osobe koje su na društvenim mrežama podržavale teroristički čin i napadača Nerdina Ibrića, bliskog vehabijskom pokretu.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, kazala je da su tri lica prijavljena u Bratuncu, a tužilac je u jednom slučaju naložio podnošenje izvještaja zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Nezvanično, zbog podrške terorizmu prijavljen je Mehmed K. iz Vlasenice, koji je na svom Facebook profilu, ispod fotografije Ibrića, ispisao da je uz njega.

Inače, prije nekoliko dana je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, potvrdio da su bezbjednosne službe dobile dojavu o novim prijetnjama terorističkim napadom u BiH, te da su preduzete sve mjere prema objektu koji bi mogao biti predmet napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana