Планирали терористичке нападе на институције РС!

Nezavisne.com
Планирали терористичке нападе на институције РС!

Бањалука, Прњавор - Припадници МУП-а РС извршили су данас претресе у више градова и ухапсили десетине особа, осумњичених да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему с циљем извођења терористичких аката на институције РС и представнике тих институција!

Акцији, кодног назива “Рубен”, претходила је детаљна истрага, о чему свједочи и податак да су полицајци током претреса, осим оружја, пронашли чак и панцире, али и материјале који служе за врбовање грађана на терористичке активности.

Имена ухапшених нису саопштена до закључења овог броја “Независних”, јер је криминалистичка обрада била у току.

Ипак, како се незванично сазнаје, међу њима је и Мујо Жилић из Которског, код Добоја, који је пао у рану зору, а по облачењу, наводно, подсјећа на вахабију.

Такође незванично, на подручју Орахове, код Градишке, ухапшени су Латиф Хукић и Наил Дудаковић, а један од њих подсјећа на вехабије.

“Хукић има троје дјеце, које храни тако што ради за дневницу код других људи у селу. Можда због дуже браде изгледом подсјећа на селефије”, казао је један мјештанин Орахове.

ПОЛИЦИЈА НА НОГАМА: Према још непотврђеним информацијама, јутрос су двије особе приведене на информативни разговор у ЦЈБ Бањалука, због сумњи да су потенцијална безбједносна опасност, а од њих је једна недавно дошла из САД.

Данас у “ситне” сате, како сазнајемо од очевидаца, испред сједишта бањалучке полиције био је велики број полицајаца, наоружаних и маскираних.

Акција је, осим ових градова, реализована и на подручју Прњавора и околини, као и у Добоју, те Бијељини и још неким општинама.

Милан Саламадија, портпарол МУП-а РС, рекао је да су ову акцију реализовали припадници Управе за борбу против тероризма и екстремизма, а под надзором Специјалног тужилаштва РС. У акцији су, додао је Саламадија, учествовале и Специјална јединица полиције, Јединица за подршку, те Криминалистичка полиција МУП-а РС.

“Врше се претреси на 32 локације широм РС, на основу прикупљених оперативних сазнања да се на тим локацијама налазе лица која посједују оружје, те се доводе у везу с радикалним покретима. Претреси су обављени и због лица која су се налазила или се налазе на сиријском ратишту и која врбују грађане БиХ за одлазак на страна ратишта”, рекао је Саламадија.

Током акције, како је додао, пронађени су оружје, муниција, панцири, униформе, те пропагандни материјал за врбовање.

Из Специјалног тужилаштва РС за данас су најавили више детаља о овој акцији, а јуче су потврдили тек да су претресене локације код особа за које се сумња да набављају оружје, минско-експлозивна средства и другу војну опрему, а у циљу извођења терористичких аката на институције РС и представнике тих институција.

ПОДРЖАВАЛИ ТЕРОРИЗАМ: Акција “Рубен” изведена је након терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику, у којој је почетком прошле седмице убијен један полицајац, а два су рањена, послије чега је ликвидиран и нападач.

Зворник припада ЦЈБ Бијељина, из којег је данас потврђено да су досад евидентиране четири особе које су на друштвеним мрежама подржавале терористички чин и нападача Нердина Ибрића, блиског вехабијском покрету.

Александра Симојловић, портпарол ЦЈБ Бијељина, казала је да су три лица пријављена у Братунцу, а тужилац је у једном случају наложио подношење извјештаја због изазивања националне и вјерске мржње и нетрпељивости.

Незванично, због подршке тероризму пријављен је Мехмед К. из Власенице, који је на свом Фацебоок профилу, испод фотографије Ибрића, исписао да је уз њега.

Иначе, прије неколико дана је Драган Мектић, министар безбједности БиХ, потврдио да су безбједносне службе добиле дојаву о новим пријетњама терористичким нападом у БиХ, те да су предузете све мјере према објекту који би могао бити предмет напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана