Plan hitnih mjera za upravljanje migrantskom krizom u BiH tek sad usvojen

RTRS
Plan hitnih mjera za upravljanje migrantskom krizom u BiH tek sad usvojen

Ima li izvršna vlast u BiH kapacitete da savlada migrantsku krizu? Plan hitnih mjera i radnji za upravljanje migrantskom krizom u BiH tek je danas usvojen.

Za ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića to je dokaz da su azilanti iz Sarajeva na zakonit način premješteni u Salakovac.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ponavlja da formalnog zaključka o premještanju migranata u Salakovac kod Mostara do danas nije bilo.

Nakon što su hiljade izbjeglica kroz propusnu bh. granicu ušli u zemlju i zatražili azil, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da postoji opšti konsenzus u Savjetu ministara o postupanju. Konsenzus je pokazan nedavno na Ivan sedlu, a od današnjih zaključaka ministar se jasno sjetio jedino da je Koordinaciono tijelo dobilo status Operativnog tijela za sprovođenje hitnih mjera.

"Situacija na Ivan sedlu je pokušaj da se opravda u političkom smislu. Za Ivan sedlo, posljednju riječ daće Tužilaštvo", kazao je Mektić.

Ali, hrvatski ministarski korpus jasno je Mektiću dao na znanje da plan hitnih mjera i radnji za upravljanje migrantskom krizom u BiH u vrijeme događanja u Salakovcu zaista nije ni postojao.

"Usvajanjem ovih zaključaka potvrđeno je sve što sam ranije rekao, znači nikakvih odluka nije bilo. Akcioni plan mjera od danas je važeći", rekao je Bevanda.

Da li to od eventualne odgovornosti amnestira ministra policije u Hercegovačko – neretvanskom kantonu? Bevandin komentar je izostao. Ništa ni od očekivanja da će Mektić nakon što je plan usvojen javnosti objasniti sadržaj tog dokumenta.

"Veći plan, malo i sa finansijskog aspekta. Ne bih vam mogao tačno nešto govoriti, tu  je sedam do osam aktivnosti", navodi Mketić.

Pri tom, ministar tvrdi da BiH upravlja migrantskom krizom.

"Može se uočiti jedino da je dosadašnje Koordinaciono tijelo za impelemnatciju hitnih mjera dobilo status Operativnog tijela. Nepoznato je šta plan sadrži, a posebno koji su planirani smještajni kapaciteti", navela je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Mektić tvrdi, na pomolu je rješenje smještaja, ali prećutao je koje. Potvrdio je da je Salakovac napustio nemali broj azilanata, kao i da im susjedne zemlje pomažu ulazak u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana