Pitanje je da li nepostojanje većine na nivou BiH utiče na evropski put

Srna
Pitanje je da li nepostojanje većine na nivou BiH utiče na evropski put

Sarajevo - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Sarajevu da zahtjevi opozicije koja nema dovoljan broj glasova u parlamentu Srpske za smjenu Vlade ne utiču na evropski put BiH, te da bi mnogo bolje bilo to pitanje postaviti u kontekstu nepostajanja parlamentarne većine na nivou BiH.

"Takvi zahtjevi ne utiče na evropski put, on ide svojim putem, a prilično je spor zato što nisu definisane mnoge stvare u vezi sa tim. Možda bismo se mogli zapitati da li nepostojanje parlamentarne većine u parlamentu BiH utiče na evropski put i da tako formulišemo to pitanje, koje bi bilo mnogo bolje", rekla je Cvijanovićeva odgovarajući na pitanje novinara da li zahtjevi za smjenu vlada utiču na evropski put BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da je više nego očigledno da su na nivou BiH blokirani neki zakoni koji se odnose na reforme, Reformsku agendu i uopšte dalja kretanja BiH na putu ka EU.

Cvijanović: Odgovori na upitnik ne mogu se dostaviti bez definisane procedure

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Sarajevu da Republika Srpska još nije dostavila odgovore na Upitnik Evropske komisije i da ih ne može ni dostaviti dok ne budu jasno definisane procedure.

"Ovdje govorimo o sudbini materijala koji su prikupljaju sa različitih nivoa vlasti u BiH, odnosno na koji način se oni usmjeravaju prema radnim grupama koje treba time da se bave", rekla je Cvijanovićeva, dodavši da je to ključno pitanje.

Na konferenciji za novinare, koja je održana nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predstavnicima institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH u Sarajevu, Cvijanovićeva je rekla da će provođenje procedura u vezi sa odgovorima na Upitnik biti test aktiviranja mehanizma koordinacije.

Ona je naglasila da je Republika Srpska verifikovala odgovore na pitanja iz Upitnika na sjednici Vlade još u januaru.

"Stav Vlade Republike Srpske jeste da se prvo omogući da funkcioniše mehanizam koordinacije, da imamo jasno uspostavljene procedure i da ih se pridržavamo. Mi se nismo saglasili sa određenim stavovima i metodologijom kako to treba da se radi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila da će 29. maja biti održan sastanak Komisije za evropske integracije BiH, te da će to biti prilika da se definišu dodatni koraci i procedure kako bi materijal mogao da se dodatno tretira i pripremi i u predviđenim rokovima pošalje prema institucijma EU.

Na pitanje novinara da li eventualna smjena Vlade Srpske utiče na put BiH ka EU, premijer Srpske je odgovorila da to pitanje treba postaviti u kontekstu da li postoji parlamentarna većina na nivou BiH.  

Cvijanović: Da bi se uputio set zakona o akcizama potrebna većina u Parlamentu BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Sarajevu da nije optimista da će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojen set zakona o akcizama.
Ona je naglasila da je potrebno imati većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH da bi tamo ponovo bio upućen set zakona o akcizama.

"Nisam za to da se više eksperimentiše sa tim. Što se tiče teksta zakona, za nas je apsolutno neprihvatljivo ono što odstupa od dogovora koji imamo sa MMF-om", izjavila je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predstavnicima institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema njenim riječima, ako se i pristupi određenom inoviranju teksta zakona postoje ograničenja.

"Ne možete da osvježavate taj tekst kako vam to politički padne napamet zato što su neke stvari definisane sa MMF-om. Tačno se zna šta tu može da se radi", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su na početku tog procesa u okviru iste političke partije koja je činila većinu na nivou BiH neki rekli da to mogu da prihvate ukoliko se nađe rješenje za "plavi dizel", iako to rješenje nije moguće naći na način kako su to oni predlagali, niti to MMF prihvata na takav način.

"Onda iz te iste političke partije kažu da neće glasati za set zakona o akcizama i ako u njih budu ugrađena rješenja o 'plavom dizelu'. To je politička igra i nema veze sa zakonom, niti sa onim čemu zakon treba da doprinese", smatra Cvijanovićeva.

Komentarišući najavu da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ BiH ponovo uputiti u proceduru set zakona o akcizama, Cvijanovićeva je rekla da to Vlada Republike Srpske nikome nije sugerisala da čini.

"Nismo se time bavili i niko nas nije pitao niti konsultovao u vezi sa tim", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić rekao je da Vlada FBiH nije dala nikakvu instrukciju svojim predstavnicima u UO UIO BiH, jer misli da treba objasniti javnosti o čemu se radi kad je riječ o setu zakona o akcizama.

"Mislimo da je sve skupa otišlo u krivu stranu. Neko je instalirao da ćemo mi iz dodatnih akciza kripiti budžetske rupe što je nemoguće činiti iz toga, a ni dosada to nije bilo moguće", naglasio je Novalić.

Vlada traga za novim modelima organizovanja

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da Vlada Srpske traga za eventualnim novim modelom organizovanja Olimpijskog centra /OC/ "Jahorina" kako bi njegov rad mogao da bude bolji i produktivniji i da to bude finansijski bolje složeno nego sada.
"Jedna od varijanti koja se pojavila jeste i da ugostiteljstvo, odnosno hotelijerstvo bude odvojeno od skijališta. Da li će to biti i konačna varijanta o tome će se ponovo izjašnjavati Vlada Srpske, zajedno sa organima OC žJahorinaž", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske na razne načine pomagala OC "Jahorina" sa željom da bude po uzoru na evropska skijališta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana