Питање је да ли непостојање већине на нивоу БиХ утиче на европски пут

Срна
Питање је да ли непостојање већине на нивоу БиХ утиче на европски пут

Сарајево - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Сарајеву да захтјеви опозиције која нема довољан број гласова у парламенту Српске за смјену Владе не утичу на европски пут БиХ, те да би много боље било то питање поставити у контексту непостајања парламентарне већине на нивоу БиХ.

"Такви захтјеви не утиче на европски пут, он иде својим путем, а прилично је спор зато што нису дефинисане многе стваре у вези са тим. Можда бисмо се могли запитати да ли непостојање парламентарне већине у парламенту БиХ утиче на европски пут и да тако формулишемо то питање, које би било много боље", рекла је Цвијановићева одговарајући на питање новинара да ли захтјеви за смјену влада утичу на европски пут БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је више него очигледно да су на нивоу БиХ блокирани неки закони који се односе на реформе, Реформску агенду и уопште даља кретања БиХ на путу ка ЕУ.

Цвијановић: Одговори на упитник не могу се доставити без дефинисане процедуре

 Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Сарајеву да Република Српска још није доставила одговоре на Упитник Европске комисије и да их не може ни доставити док не буду јасно дефинисане процедуре.

"Овдје говоримо о судбини материјала који су прикупљају са различитих нивоа власти у БиХ, односно на који начин се они усмјеравају према радним групама које треба тиме да се баве", рекла је Цвијановићева, додавши да је то кључно питање.

На конференцији за новинаре, која је одржана након састанка чланова Предсједништва БиХ са представницима институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ у Сарајеву, Цвијановићева је рекла да ће провођење процедура у вези са одговорима на Упитник бити тест активирања механизма координације.

Она је нагласила да је Република Српска верификовала одговоре на питања из Упитника на сједници Владе још у јануару.

"Став Владе Републике Српске јесте да се прво омогући да функционише механизам координације, да имамо јасно успостављене процедуре и да их се придржавамо. Ми се нисмо сагласили са одређеним ставовима и методологијом како то треба да се ради", рекла је Цвијановићева.

Она је најавила да ће 29. маја бити одржан састанак Комисије за европске интеграције БиХ, те да ће то бити прилика да се дефинишу додатни кораци и процедуре како би материјал могао да се додатно третира и припреми и у предвиђеним роковима пошаље према институцијма ЕУ.

На питање новинара да ли евентуална смјена Владе Српске утиче на пут БиХ ка ЕУ, премијер Српске је одговорила да то питање треба поставити у контексту да ли постоји парламентарна већина на нивоу БиХ.  

Цвијановић: Да би се упутио сет закона о акцизама потребна већина у Парламенту БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Сарајеву да није оптимиста да ће у Парламентарној скупштини БиХ бити усвојен сет закона о акцизама.
Она је нагласила да је потребно имати већину у Парламентарној скупштини БиХ да би тамо поново био упућен сет закона о акцизама.

"Нисам за то да се више експериментише са тим. Што се тиче текста закона, за нас је апсолутно неприхватљиво оно што одступа од договора који имамо са ММФ-ом", изјавила је Цвијановићева на конференцији за новинаре након састанка чланова Предсједништва БиХ са представницима институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ.

Према њеним ријечима, ако се и приступи одређеном иновирању текста закона постоје ограничења.

"Не можете да освјежавате тај текст како вам то политички падне напамет зато што су неке ствари дефинисане са ММФ-ом. Тачно се зна шта ту може да се ради", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су на почетку тог процеса у оквиру исте политичке партије која је чинила већину на нивоу БиХ неки рекли да то могу да прихвате уколико се нађе рјешење за "плави дизел", иако то рјешење није могуће наћи на начин како су то они предлагали, нити то ММФ прихвата на такав начин.

"Онда из те исте политичке партије кажу да неће гласати за сет закона о акцизама и ако у њих буду уграђена рјешења о 'плавом дизелу'. То је политичка игра и нема везе са законом, нити са оним чему закон треба да допринесе", сматра Цвијановићева.

Коментаришући најаву да ће Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ поново упутити у процедуру сет закона о акцизама, Цвијановићева је рекла да то Влада Републике Српске никоме није сугерисала да чини.

"Нисмо се тиме бавили и нико нас није питао нити консултовао у вези са тим", рекла је Цвијановићева.

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић рекао је да Влада ФБиХ није дала никакву инструкцију својим представницима у УО УИО БиХ, јер мисли да треба објаснити јавности о чему се ради кад је ријеч о сету закона о акцизама.

"Мислимо да је све скупа отишло у криву страну. Неко је инсталирао да ћемо ми из додатних акциза крипити буџетске рупе што је немогуће чинити из тога, а ни досада то није било могуће", нагласио је Новалић.

Влада трага за новим моделима организовања

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да Влада Српске трага за евентуалним новим моделом организовања Олимпијског центра /ОЦ/ "Јахорина" како би његов рад могао да буде бољи и продуктивнији и да то буде финансијски боље сложено него сада.
"Једна од варијанти која се појавила јесте и да угоститељство, односно хотелијерство буде одвојено од скијалишта. Да ли ће то бити и коначна варијанта о томе ће се поново изјашњавати Влада Српске, заједно са органима ОЦ жЈахоринаж", изјавила је Цвијановићева новинарима у Сарајеву.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске на разне начине помагала ОЦ "Јахорина" са жељом да буде по узору на европска скијалишта.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана