Питања о путу ка ЕУ остала без одговора

Жељка Домазет
Питања о путу ка ЕУ остала без одговора

Сарајево - Извјештај Европске комисије о БиХ за 2018. годину није разматран на сједници Дома народа Парламента БиХ, јер се предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић није појавио на засједању, што су поједини делегати оцијенили као недопустиво.

Делегати су истакли да је бесмислено расправљати о овом извјештају јер се Звиздић, којем су намјеравали да поставите бројна питања, није појавио, због чега је та тачка скинута са дневног реда.

Делегат из реда српског народа Небојша Радмановић (СНСД) казао је да је Звиздић морао доћи и појаснити зашто није урадио више за напредак БиХ ка Европској унији.

Радмановић је подвукао да ништа на том путу није урађено, што потврђује сам извјештај.

- Сви смо се чудили када је Звиздић говорио о успјесима Савјета министара и показатељима које је износио. Питали смо се да ли ми живимо у различитим земљама, а он није дошао да нам то појасни. Чињеница је да су ствари горе него што стоји у извјештају - каже Радмановић.

Сматра да се морало радити много више.

- На недавним европским самитима јасно је речено да БиХ нема нигдје на европском путу. Мислим да морамо чути од Савјета министара шта је са стратегијом пута БиХ ка ЕУ. Како ствари стоје, неће је никада ни бити - рекао је Радмановић.

Дом народа Парламента БиХ одлучио је да по скраћеном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, чији је предлагач Амир Фазлић из СДА, а који је Представнички дом усвојио још у априлу. Делегати нису прихватили захтјев Представничког дома да овај законски приједлог буде разматран по хитном поступку.

Бурна реаговања делегата изазвала је чињеница да приликом разматрања ове тачке дневног реда није присуствовао нико у име предлагача, односно из Представничког дома.

Делегат из реда српског народа Драгутин Родић (ДНС) рекао је да постоје претпоставке за наставак рада на овом закону и да врло брзо буде нађено заједничко рјешење.

Родићев колега из Клуба Срба Средоје Новић (СНСД) упитао је гдје су они који су тражили усвајање овог закона и говорили да ће сви који не буду гласали за то законско рјешење бити уз криминалце.

- Јасно је да је прича о измјенама кривичног закона фарса, што је недопустиво - рекао је Новић.

Делегат из реда хрватског народа Мартин Рагуж (ХДЗ 1990) казао је да је све ово одраз стања власти на нивоу БиХ и да не постоји политичка одговорност.

Практично су три приједлога овог закона тренутно у парламентарној процедури, што је незабиљежена пракса у досадашњем раду парламента. Осим овог приједлога, у парламентарној процедури су још два, чији су предлагачи делегат из реда Бошњака Халид Гењац и Клуб Хрвата. Иако су и ови приједлози били најављени за ову сједницу, Колегијум Дома народа их је скинуо с дневног реда јер је Уставноправна комисија одлучила да затражи продужење амандманске фазе од 15 дана, када ће се покушати наћи сагласност за то питање о којем се воде полемике неколико мјесеци. Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак рекао је да очекује да ће један од приједлога бити повучен јер су, како је констатовао, два идентична. Гењац је најавио могућност да ће одустати од свог приједлога или га повући из парламентарне процедуре.

Шишмиши

Делегати Дома народа Парламента БиХ усвојили су и Споразум о заштити шишмиша.

Током расправе о овој тачки делегат хрватског народа Марио Караматић је казао да је БиХ претпрошле године заштитила лавове и тигрове, прошле китове и делфине, а ове године је дошао ред на шишмише.

Огњен Тадић је у истом духу рекао да су шишмиши угрожени у БиХ и да је то “можда један од доказа да у овој земљи још увијек људи воде рачуна о животињама, а не животиње о људима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана