Pisanje novog izvještaja počinje za dva mjeseca

Vedrana Kulaga
Pisanje novog izvještaja počinje za dva mjeseca

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pisanje novog, istinitog izvještaja o stradanjima u Srebrenici počinje za dva mjeseca.

Vlada RS će, prema njegovim riječima, idućih dana donijeti odluku o početku procedure za formiranje međunarodnih komisija za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Poslanici iz stranaka sa sjedištem u RS jednoglasno su u utorak odbacili taj izvještaj koji obuhvata period od 10. do 19. jula 1995. godine, a sa posebnog zasjedanja je poručeno da Srpska želi istinu za sve žrtve svih zločina i da ne smije ostati nijema za one počinjene nad Srbima.

Od Vlade RS je, između ostalog, zatraženo da stavi van snage izvještaj iz 2004. i formira dvije međunarodne komisije koje u roku od godine treba da utvrde istinu o stradanju svih naroda.

- Srpska, njene institucije i srpski narod žele cjelovitu istinu, a ne nametnutu istinu koja je 14 godina egzistirala i bila osnova za presuđivanje na različitim nivoima - rekao je Dodik.

Ponovo je istakao da u odbačenom izvještaju nema stradanja Srba, jer međunarodni faktor, predvođen bivšim visokim predstavnikom Pedijem Ešdaunom, to nije dozvolio. Dodik je napomenuo da je i ranije bilo primjedbi na dokument, te da je spisak Udruženja “Majke Srebrenice” sa 22.000 Srba, koji se optužuju za zločin u Srebrenici, samo povod za povlačenje izvještaja, ali ne i razlog.

- Razlog je neistinitost izvještaja - naglasio je Dodik.

Na komentare onih koji povlačenje izvještaja dovode u vezu sa prikupljanjem političkih poena pred izbore u BiH, Dodik kaže da sama činjenica da ga je podržala opozicija ne može biti politički trik, kako ga je okarakterisala, kako kaže, odlazeća ambasadorka SAD u Sarajevu.

Ocijenio je da reakcija američkog Stejt departmenta, koji je naveo da je RS napravila pogrešan korak, potvrđuje da na toj adresi još nekritički postupaju po dezinformacijama svoje ambasade u Sarajevu, te dodao da je krajnje vrijeme da se sa tom praksom prekine.

- Ono čemu su posvećene i SAD, kako se vidi iz saopštenja Stejt departmenta, posvećena je i Srpska, i to ovom odlukom skupštine i potvrđuje. I mi tražimo da se istražuju i krivično gone svi koji su počinili zločine na tom prostoru - poručio je predsjednik Srpske. Ponovio je da RS nije i neće štititi bilo koga za koga se utvrdi da je počinio ratni zločin.

- Isto tako tražimo da se prestane sa zaštitom zločina i zločinaca iz reda bošnjačkog naroda za koje svi znaju da su na području Srebrenice počinili stravične zločine nad Srbima - naglasio je Dodik.

Dodao je da skupština ne pokušava da revidira činjenice, jer one nikada nisu ni utvrđene.

- Mi pokušavamo tek sada da utvrdimo činjenice o stradanju svih na području Srebrenice, među kojima je veliki broj Srba - rekao je Dodik, naglasivši da je RS snažno posvećena miru na ovim prostorima i traži pomirenje.

Šef Kluba poslanika DNS-a u parlamentu RS Spomenka Stevanović izjavila je da reakcija Stejt departmenta govori da nisu ni pročitali zaključke, već su prepisali mišljenje bošnjačkih političara iz Sarajeva.

- Ono što je posebno važno je da nijednom diskusijom, niti zaključkom nije negirano stradanje Bošnjaka u Srebrenici. To znači da predstavnici te međunarodne javnosti očigledno nisu pročitali zaključke - rekla je Stevanovićeva.

Predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SP-a Slobodan Protić kaže da će se bez potpune istine u BiH svakodnevno manipulisati žrtvama i selektivno pristupati ratnim dešavanjima. Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Marko Grabovac smatra da bi trebalo formirati ekspertsku komisiju koja bi u BiH trebalo da izvrši reviziju činjenica o stradanjima srpskog naroda u ratu.

Veto na stolu

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da će u ponedjeljak zauzeti stav da li je povrijeđen vitalni nacionalni interes. Advokat Milan Petković ocijenio je da je pravno neosnovano i nelogično pokretanje tog mehanizma.

- Ne vidim razlog zbog kojeg se neko plaši istine i da će međunarodna komisija koja će raditi nepristrasno i bez bilo čijeg pritiska utvrditi broj koji neće odgovarati istini. To može biti samo poruka da neko ne želi da bude utvrđena istina - istakao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana