Пицула: На крају преговора ни БиХ нити еу неће изгледати као данас

Срна
Пицула: На крају преговора ни БиХ нити еу неће изгледати као данас

Сарајево - Посланик у Европском парламенту Тонино Пицула оцијенио је да на крају преговора за улазак БиХ у ЕУ, ни БиХ нити ЕУ неће изгледати онако како данас изгледају.

Пицула је у обраћању на годишњој међународној конференцији Паневропске уније у БиХ, која је данас поподне почела у Сарајеву, упозорио да је европски пројекат, након 60 година постојања, у кризи и да се суочава са великим изазовима који могу утицати на даљи процес проширења ЕУ.


Он је изразио увјерење да ће процес проширења бити настављен и поручио, цитирајући папу Фрању, да је идеју Европе потребно ажурирати, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ се данас налази у осјетљивој фази у којој се институције трансформишу из дејтонских у бриселске, за шта је, како је навео, потребно вријеме.

У раду конференције учествовали су чланови Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, посланик у Представничком дому Фехим Шкаљић и делегат у Дому народа Зденка Џамбас.

Обраћајући се учесницима скупа, Шкаљић оцијенио је да ЕУ има интерес за проширење на земље западног Балкана, како би и у овом дијелу европског континента владао мир и стабилност, баш као што и, како је рекао, земље овог региона, које јесу дио Европе, имају интерес да постану дио ЕУ како би живјели у уређеним земљама, са бољом привредом и бољим стандардом грађана.

Он је поручио да евроатлантски пут БиХ и преузимање правне тековине ЕУ немају алтернативу, те упозорио да институције БиХ морају изградити боље демократске капацитете како би снажније учествовале у процесу европских интеграција.

У раду конференције, која је подијељена у три панела, учествовао је и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, као и представници Паневропске уније из свих земаља региона.

На крају дводневне конференције, на којој ће се расправљати о регионалној сарадњи као кључу европских интеграција Југоисточне Европе, предвиђено је и усвајање текста Паневропске декларације, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана