Petrović: SzP ne zna šta radi, a ako zna - onda im nema pomoći

Srna
Petrović: SzP ne zna šta radi, a ako zna - onda im nema pomoći

Banjaluka - Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je Srni da ova stranka od svog osnivanja promoviše politiku očuvanja nadležnosti Republike Srpske koje je dobila Dejtonskim sporazumom i ne vidi zašto bi sada, nakon više od decenije borbe, pristala na bošnjačku podvalu da se parlament BiH, navodno boreći za Srbe, ispostavi kao mjesto gdje se donose odluke za entitete i kantone.

"Šta bi bilo sljedeće? Da li bi pod lažnom brigom za građane Republike Srpske parlament BiH počeo da odlučuje umjesto parlamenta Srpske", upitao je Petrović.


On je naglasio da stranke koje čine Savez za promjene ni ovog puta nisu znale šta rade, a ukoliko jesu onda za njih više nema ni povratka ni pomoći.

"I ne samo što su dozvolili da parlament BiH odlučuje za neki kanton, a sutra će pokušati za Republiku Srpsku, već što su, navodno, brinući se za tamošnje Srbe prihvatili i da postoji 'bosanski jezik', što je još jedna podvala koju nisu shvatili. Jer ako jesu džaba im se obraćamo, i na srpskom i na bošnjačkom jeziku. Oni izgleda govore bosanski", istakao je Petrović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je juče inicijativu Denisa Bećirovića iz SDP-a kojom se pozivaju nadležni organi Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da najkasnije u roku od 30 dana od dana njenog usvajanja u Predstavničkom domu, izmijene i dopune svoje ustave s ciljem obezbjeđenja ustavne ravnopravnosti Srba.

Inicijativom se traži da se u ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i obezbijedi ustavna ravnopravnost srpskog i "bosanskog" jezika, te ćirilice i latinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana