Petrović: Srpska će vratiti otete nadležnosti

Srna
Petrović: Srpska će vratiti otete nadležnosti

Trebinje - Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je danas da su se stekli uslovi da Republike Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik vraćaju otete nadležnosti Srpske, te da za to imaju snage.

Petrović je rekao da će Republika Srpska održavanjem referenduma postati stabilnija i jača.

"Njegovim raspisivanjem nismo protiv BiH, već samo želimo da ojačamo institucije Srpske i vratimo nadležnosti koje su Srpskoj nekada i pripadale", rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Trebinju.

On je ocijenio da SDS i PDP žele da ožive instituciju visokog predstavnika.

Navodeći da se stvorila velika pompa o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Petrović je rekao da se Srpska ne protivi Dejtonskom mirovnom sporazumu, niti institucijama koje su dogovorene da budu zajedničke na nivou BiH.

"Referendum, nažalost, ne može biti održan još neko vrijeme jer nije završena procedura koju je pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, smatrajući da je prekršen vitalni nacionalni interes", rekao je Peterović.

On je dodao da će nakon odluke Ustavnog suda o ovom pitanju biti stvoreni uslovi da Narodna skupština Republike Srpske odredi datum održavanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu.

Petrović, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Trebinje, kaže da ova stranka još nije razmatrala kandidaturu za gradonačelnika ovog grada na predstojećim lokalnim izborima, ali da bi bila rada da na toj funkciji bude režiser Emir Kusturica.

On je ocijenio da gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević sprovodi "ličnu politiku i koji nema plana rada niti strategije".

"On želi da svali krivicu svog nerada i nerazumnog ponašanja na neke više organe.Mi mu to nećemo dozvoliti!", naglasio je Petroić i dodao da se Vučurevićev rad "ogleda u rušenju institucija i zvaničnih predstavnika Republike Srpske".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana