Petrovdan, dan stradanja Srba u Podrinju

K. Ć.
Petrovdan, dan stradanja Srba u Podrinju

SREBRENICA - U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Bratuncu i Srebrenici 12. jula, na Petrovdan, biće obilježena godišnjica stradanja Srba u Podrinju.

Saopštio je to juče novinarima predsjednik Pododbora za obilježavanje tog događaja Velimir Dunjić, poslije sastanka u Bratuncu.

Dodao je da je to veoma važan događaj, jer svijet napokon treba da zna da su Srbi stradali u Podrinju od hordi Nasera Orića 1992. i 1993. godine i to uglavnom na pravoslavne praznike, kao i to da su stradali 1994. i 1995. godine iz zaštićenih zona Ujedinjenih nacija, rekao je Dunjić.

- Žrtve, koje su stradale u Podrinju i Birču obavezuju sve nas da 12. jul obilježimo na dostojanstven način - naglasio je Dunjić, napominjući da su u ovom dijelu Srpske od 1992. do 1995. godine ubijena 3.282 srpska civila i vojnika.

U Brežanima kod Srebrenice danas će biti obilježena 18. godišnjica stradanja 32 srpska civila i vojnika u tom selu, saopštila je opštinska Boračka organizacija.

Parastos i polaganje cvijeća biće organizovani kod spomenika koji su mještani izgradili u znak sjećanja na svoje stradale srodnike i komšije.

Preživjeli mještani podsjećaju da su jake muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela upale u Brežane u zoru 30. juna 1992. godine i počinile masakr nad mještanima, koje su zatekli na spavanju.

- Veliki broj civila uhvatili su žive, a poslije mučenja su ih  masakrirali i zapalili. Sve kuće, a bilo ih je 60, opljačkane su i zapaljene - podsjeća Mileva Rankić, kojoj su 30. juna ubili dvojicu sinova i supruga.

Za zločine, počinjene u Brežanima, kao i drugim srebreničkim selima, još niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana