Петровдан, дан страдања Срба у Подрињу

К. Ћ.
Петровдан, дан страдања Срба у Подрињу

СРЕБРЕНИЦA - У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у Братунцу и Сребреници 12. јула, на Петровдан, биће обиљежена годишњица страдања Срба у Подрињу.

Саопштио је то јуче новинарима предсједник Пододбора за обиљежавање тог догађаја Велимир Дуњић, послије састанка у Братунцу.

Додао је да је то веома важан догађај, јер свијет напокон треба да зна да су Срби страдали у Подрињу од хорди Насера Орића 1992. и 1993. године и то углавном на православне празнике, као и то да су страдали 1994. и 1995. године из заштићених зона Уједињених нација, рекао је Дуњић.

- Жртве, које су страдале у Подрињу и Бирчу обавезују све нас да 12. јул обиљежимо на достојанствен начин - нагласио је Дуњић, напомињући да су у овом дијелу Српске од 1992. до 1995. године убијена 3.282 српска цивила и војника.

У Брежанима код Сребренице данас ће бити обиљежена 18. годишњица страдања 32 српска цивила и војника у том селу, саопштила је општинска Борачка организација.

Парастос и полагање цвијећа биће организовани код споменика који су мјештани изградили у знак сјећања на своје страдале сроднике и комшије.

Преживјели мјештани подсјећају да су јаке муслиманске снаге из Сребренице и околних села упале у Брежане у зору 30. јуна 1992. године и починиле масакр над мјештанима, које су затекли на спавању.

- Велики број цивила ухватили су живе, а послије мучења су их  масакрирали и запалили. Све куће, а било их је 60, опљачкане су и запаљене - подсјећа Милева Ранкић, којој су 30. јуна убили двојицу синова и супруга.

За злочине, почињене у Брежанима, као и другим сребреничким селима, још нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана