Петронијевић: Стручни и научни свијет зна да је сребренички геноцид фабрикат

Срна
Петронијевић: Стручни и научни свијет зна да је сребренички геноцид фабрикат

Београд - Бранилац више српских хашких оптуженика, адвокат Горан Петронијевић каже да је комплетан научни и стручни свијет протеклих пет-шест година схватио да је прича о геноциду у Сребреници исфабрикована.

“Схватили су да је дефиниција геноцида изврнута као једна од великих подвала српском народу и то је суштина”, рекао је Петронијевић за “Спутњик”.


Поводом Резолуције Европског парламента којом се од Србије захтјева да “призна геноцид у Сребреници, јер неће моћи да уђе у ЕУ”, Петронијевић је рекао да Србе “историјски ништа неће опрати ако сами буду признали да су извршили наводни геноцид, односно подвалу да се од ратног злочина прави геноцид”.

Петронијевић је објаснио да хашка дефиниција геноцида без геноцидне намјере не одговара дефиницији геноцида у складу са међународним правом.

“Пошто је међународна стручна јавност почела да поставља питање такве хашке дефиниције, према којој практично сваки ратни злочин може да буде геноцид, њима је једино остало да оваквим притисцима приморају Србију, Србе и Републику Српску да се самооптужују”, оцијенио је Петронијевић.

Говорећи о Резолуцији Европског парламента, политиколог Јелена Вукоичић истиче да је ријеч о вербалном политичком насиљу које интензивно траје дуги низ година и нагласила да је то лицемјерје на које је српски народ навикао.

“Србија се максимално притиска управо како би попустила и признала Косово и омогућила му столицу у УН. У те притиске спада и оно што се дешава у Црној Гори, у Рашкој, односно Санџаку, као и притисци на Србе у БиХ, односно на Републику Српску. Све би то требало да помогне да се Србија доведе пред свршен чин”, рекла је Вукоичићева.

Она сматра да амандман о Сребреници, који је дио Резолуције Европског парламента, словеначки заступник Игор Шолтес није предложио самоиницијативно, већ да је био само нечији “портпарол”.

“Овде се Сребреница употребљава да би се тај негативни имиџ Србије стално одржавао у животу. Сребреница, која Западу и некима у окружењу служи да би Србија, као и Република Српска, била брендирана као геноцидна држава, сваких неколико година се жизвуче из архивеж”, рекла је она и подсјетила на сличан приједлог британске резолуције у Савјету безбједности УН.

Адвокат Игор Шолтес који је аутор “сребреничког амандмана” унук је познатог словеначког и југословенског комунисте Едварда Кардеља, пишу “Вечерње новости”.

Прошле године је у Европски парламент изабран за извјестиоца за Косово када је поручио да ће му први радни задатак бити да натјера осталих пет чланица ЕУ које то нису урадиле, да признају Косово.

“Новости” наводе да се Косовом предано бавио и Шолтасов дјед, који је био један од идејних твораца Устава 1974. године који је отворио врата распаду Југославије, што је као посљедицу имало касније националистичке захтјеве Албанаца за независност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана