Пети повратак акциза у живот

Жељка Домазет
Пети повратак акциза у живот

Сарајево - Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Миро Џакула рекао је "Гласу Српске" да ће Управном одбору УИО до краја седмице упутити приједлог измјена Закона о акцизама, систему индиректног опорезивања и о уплатама на јединствени рачун.

Тиме ће поново бити покренута прича за измјену Закона о акцизама и пратећих закона које су већ неколико пута срушене на посљедњој станици у Парламенту БиХ.

Џакула није хтио да говори о детаљима, односно шта ће се наћи у новим законским приједлозима.

- УИО ће до краја ове седмице упутити приједлоге и завршити свој дио посла. Даљи рад на овим приједлозима је на Управном одбору УИО и на Савјету министара. Потребно је ускладити комплетне законе о акцизама и о ПДВ-у са законском регулативом ЕУ. На то нас обавезује и наш захтјев за приступање ЕУ. Да ли је неки закон реформски или не може се мјерити само по томе да ли ће донијети добро БиХ или не. Измјене Закона о акцизама допринијеће развоју и покретању инвестиционих пројеката, што ће резултирати растом бруто домаћег производа - каже Џакула.

Савјет министара је четири пута у Парламент БиХ упућивао измјене Закона о акцизама. Планираним измјенама, које су услов за наставак кредитног аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ), било је предвиђено повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру како би био обезбијеђен новац за изградњу аутопутева и путева, али их није подржао Савез за промјене и дио посланика СДА, што је довело и до распада владајуће већине на нивоу БиХ.

У СДА су посљедњих дана изнијели очекивања да би законска рјешења опет могла да се нађу пред посланицима већ 31. маја, а предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је да има информацију да је већ обезбијеђена већина за подршку.

С друге стране, у СДС-у кажу да нису промијенили став, а министар спољне трговине и економских односа БиХ из те странке Мирко Шаровић рекао је да није упознат са новим приједлогом измјена Закона о акцизама.

- Звиздић ме није обавијестио о било каквој иницијативи, нити се то питање нашло у Савјету министара - рекао је Шаровић.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ из СДА Шефик Џаферовић рекао је да се не може ништа прогнозирати.

- Чим буде обезбијеђена парламентарна већина треба да идемо са новим приједлогом. Требало би да буду усвојена ова законска рјешења, јер је то потребно БиХ - рекао је Џаферовић и одбацио критике из СДС-а.

Европска комисија

Генерални директор Директората Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон казао је јуче у Бањалуци да је усвајање измјена Закона о акцизама кључно за обезбјеђивање улагања у инфраструктуру која је важан дио реформске агенде на чије су се спровођење обавезали сви нивои власти у БиХ.

- Акцизе су важне за обезбјеђивање финансирања инфраструктурних пројеката - казао је Данијелсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана