Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH, za Glas Srpske:Vježba sa osiromašenim uranijumom bi bio zločin

Željka Domazet
Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH, za Glas Srpske:Vježba sa osiromašenim uranijumom bi bio zločin

Ako je ne daj bože neko odlučio da koristi osiromašeni uranijum nakon svega što je bilo u BiH 1995. i na Kosovu 1999. godine, može se samo konstatovati da bi to bila ne samo ogromna greška, nego pravi zločin. Da se to sada ponavlja bilo bi suludo, kaže ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

* GLAS: Nerijetko se u BiH čuju tvrdnje da Rusija preko RS vrši uticaj na Balkan. Imaju li one osnova?

IVANCOV: Često slušam o tome kako Rusija preko RS vrši uticaj na BiH i na Balkan. To je nekorektno. Naravno da imamo dobre odnose sa RS, ali ja sam ambasador Ruske Federacije u BiH i veoma pažljivo slušam šta mi govore svi politički, javni, društveni i svi drugi akteri u BiH. Naravno da imamo u vidu različite interese. Jedan od mojih zadataka, u vezi sa unutrašnjim stanjem i u kontekstu Rusije kao jednog od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, vidim u doprinosu pronalasku neke vrste kompromisa. To nema ništa sa "ruskim uticajem". Mi ne radimo u konceptu "uticaja", nego gradimo odnose od uzajamne koristi. Rusija se nikad ne miješa u unutrašnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju saradnje. To se vidi i na primjeru nedavnih sastanka. U posjeti Moskvi su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a što se tiče regiona, to su dvije ključne države. Od odnosa između njih zavisi stabilnost situacije i u regiji i u BiH. Mi u BiH plodno surađujemo sa svim stranama i vidimo da su svi zainteresovani za razvoj odnosa sa Rusijom i da temu nekog "uticaja" niko od njih ne raspiruje, nego takva teza dolazi izvan BiH.

* GLAS: Da li za te zaključke koriste i Vaše česte susrete sa zvaničnicima u RS?

IVANCOV: Naravno da sam više puta razgovarao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, razgovarao sam i sa članom Predsjedništva BiH iz RS Mladenom Ivanićem, a razgovaram i sa liderima stranaka iz RS Vukotom Govedaricom, Branislavom Borenovićem, Draganom Čavićem i drugima. Predsjednik RS je Dodik i sa njim razgovaram češće nego sa drugim političarima. Imam izuzetno dobre odnose sa Dodikom, Vladom i njenim ministrima i sa zvaničnicima Narodne skupštine RS. Mi im pružamo pomoć u stvarima gdje im možemo pomoći i gdje je to potrebno. Što se tiče šireg konteksta, razgovaramo sa svima i slušamo njihove stavove.

* GLAS: Konstantno se mogu čuti zahtjevi za izmjenama Dejtonskog sporazuma, a dolaze čak i od visokog predstavnika. Da li taj dokument treba mijenjati?

IVANCOV: Ključna stvar je da je Dejtonski sporazum stvorio sadašnji sistem odnosa između svih strana u BiH, koji funkcioniše. Važno je reći da je on kombinacija principa koji zadovoljava sve strane, donio je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, poseban status dva entiteta i uz to garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Čuo sam ideje za promjenu Dejtona, ali da bi bio izmijenjen, morala bi postojati volja i saglasnost sva tri naroda i oba entiteta. Ako bi postojala ta saglasnost, moglo bi doći do promjene, ali mislim da su situacija iz 1995. kada je sklopljen taj ugovor i trenutna sasvim drugačije. U to vrijeme međunarodna zajednica je odigrala važnu ulogu da taj ugovor bude zaključen. BiH je bila u ratu i Dejtonski sporazum je dogovor koji je svim stranama donio mir. Sada stranci ne mogu prisiliti BiH da sklopi neki novi ugovor ili napravi izmjene. To bi, ako žele, morali uraditi narodi u BiH jer je BiH nezavisna država.

* GLAS: Da li bi nakon toliko godina trebalo da bude okončan mandat OHR-a jer BiH je opredijeljena da ide ka EU?

IVANCOV: Naš stav o tome je odavno poznat. Prošlo je vrijeme visokog predstavnika. Mi ne vidimo suštinski doprinos u djelovanju visokog predstavnika u BiH. Ubijeđeni smo da sva unutrašnja politička pitanja treba rješavati isključivo unutar BiH i bez nametanja izvana. Učešće visokog predstavnika u ovom procesu ne smatramo svrsishodnim. Sada je aktuelan Izborni zakon i čuju se zahtjevi da bi on trebalo da riješi to pitanje, ali mislim da to nije njegov posao.

* GLAS: Da li BiH prijeti opasnost od sukoba, s obzirom na to da se sve češće govori o paravojnim formacijama?

IVANCOV: Nekoliko puta sam govorio o takozvanim paravojnim formacijama i njihovoj ulozi ovdje. Svi odgovori sadržani su u onome što je govorio ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Ti stavovi su veoma ubjedljivi. Informacije o djelatnosti radikalnih paravojnih formacija sa religijskom predznakom su zabrinjavajuće i nadamo se da nadležne bezbjednosne institucije u BiH i entitetima drže situaciju pod kontrolom radi društva mira i stabilnosti.

* GLAS: Srpsku je uznemirila mogućnost da bi NATO mogao da izvede vojnu vježbu na njenoj teritoriji i da čak koristi municiju sa osiromašenim uranijumom. Kakav je stav Rusije?

IVANCOV: Nemam dovoljno informacija o tome, ali po mom mišljenju, reakcija od strane institucija i stanovništva RS nije jednostavna. To ne može da ne izazove zabrinutost. Priča o NATO vježbama u BiH već je podigla tenzije, što ne doprinosi našem zajedničkom cilju, a to je stabilna situacija u BiH. Ako je ne daj bože neko odlučio da koristi osiromašeni uranijum nakon svega što je bilo u BiH 1995. i na Kosovu 1999. godine, može se samo konstatovati da bi to bila ne samo ogromna greška, nego pravi zločin. Da se to sada ponavlja bilo bi suludo.

Izbori

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora zbog kojih su već podignute tenzije?

IVANCOV: Ajmo da preživimo do oktobra. Nakon toga biće vidljivo šta dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana