Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ, за Глас Српске:Вјежба са осиромашеним уранијумом би био злочин

Жељка Домазет
Петар Иванцов, амбасадор Руске Федерације у БиХ, за Глас Српске:Вјежба са осиромашеним уранијумом би био злочин

Ако је не дај боже неко одлучио да користи осиромашени уранијум након свега што је било у БиХ 1995. и на Косову 1999. године, може се само констатовати да би то била не само огромна грешка, него прави злочин. Да се то сада понавља било би сулудо, каже амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

* ГЛАС: Неријетко се у БиХ чују тврдње да Русија преко РС врши утицај на Балкан. Имају ли оне основа?

ИВАНЦОВ: Често слушам о томе како Русија преко РС врши утицај на БиХ и на Балкан. То је некоректно. Наравно да имамо добре односе са РС, али ја сам амбасадор Руске Федерације у БиХ и веома пажљиво слушам шта ми говоре сви политички, јавни, друштвени и сви други актери у БиХ. Наравно да имамо у виду различите интересе. Један од мојих задатака, у вези са унутрашњим стањем и у контексту Русије као једног од гараната Дејтонског мировног споразума, видим у доприносу проналаску неке врсте компромиса. То нема ништа са "руским утицајем". Ми не радимо у концепту "утицаја", него градимо односе од узајамне користи. Русија се никад не мијеша у унутрашње послове земаља, али ради на побољшању сарадње. То се види и на примјеру недавних састанка. У посјети Москви су били предсједник Србије Александар Вучић и предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, а што се тиче региона, то су двије кључне државе. Од односа између њих зависи стабилност ситуације и у регији и у БиХ. Ми у БиХ плодно сурађујемо са свим странама и видимо да су сви заинтересовани за развој односа са Русијом и да тему неког "утицаја" нико од њих не распирује, него таква теза долази изван БиХ.

* ГЛАС: Да ли за те закључке користе и Ваше честе сусрете са званичницима у РС?

ИВАНЦОВ: Наравно да сам више пута разговарао са предсједником РС Милорадом Додиком, разговарао сам и са чланом Предсједништва БиХ из РС Младеном Иванићем, а разговарам и са лидерима странака из РС Вукотом Говедарицом, Браниславом Бореновићем, Драганом Чавићем и другима. Предсједник РС је Додик и са њим разговарам чешће него са другим политичарима. Имам изузетно добре односе са Додиком, Владом и њеним министрима и са званичницима Народне скупштине РС. Ми им пружамо помоћ у стварима гдје им можемо помоћи и гдје је то потребно. Што се тиче ширег контекста, разговарамо са свима и слушамо њихове ставове.

* ГЛАС: Константно се могу чути захтјеви за измјенама Дејтонског споразума, а долазе чак и од високог представника. Да ли тај документ треба мијењати?

ИВАНЦОВ: Кључна ствар је да је Дејтонски споразум створио садашњи систем односа између свих страна у БиХ, који функционише. Важно је рећи да је он комбинација принципа који задовољава све стране, донио је равноправност сва три конститутивна народа, посебан статус два ентитета и уз то гарантује суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ. Чуо сам идеје за промјену Дејтона, али да би био измијењен, морала би постојати воља и сагласност сва три народа и оба ентитета. Ако би постојала та сагласност, могло би доћи до промјене, али мислим да су ситуација из 1995. када је склопљен тај уговор и тренутна сасвим другачије. У то вријеме међународна заједница је одиграла важну улогу да тај уговор буде закључен. БиХ је била у рату и Дејтонски споразум је договор који је свим странама донио мир. Сада странци не могу присилити БиХ да склопи неки нови уговор или направи измјене. То би, ако желе, морали урадити народи у БиХ јер је БиХ независна држава.

* ГЛАС: Да ли би након толико година требало да буде окончан мандат OHR-а јер БиХ је опредијељена да иде ка ЕУ?

ИВАНЦОВ: Наш став о томе је одавно познат. Прошло је вријеме високог представника. Ми не видимо суштински допринос у дјеловању високог представника у БиХ. Убијеђени смо да сва унутрашња политичка питања треба рјешавати искључиво унутар БиХ и без наметања извана. Учешће високог представника у овом процесу не сматрамо сврсисходним. Сада је актуелан Изборни закон и чују се захтјеви да би он требало да ријеши то питање, али мислим да то није његов посао.

* ГЛАС: Да ли БиХ пријети опасност од сукоба, с обзиром на то да се све чешће говори о паравојним формацијама?

ИВАНЦОВ: Неколико пута сам говорио о такозваним паравојним формацијама и њиховој улози овдје. Сви одговори садржани су у ономе што је говорио министар унутрашњих послова РС Драган Лукач. Ти ставови су веома убједљиви. Информације о дјелатности радикалних паравојних формација са религијском предзнаком су забрињавајуће и надамо се да надлежне безбједносне институције у БиХ и ентитетима држе ситуацију под контролом ради друштва мира и стабилности.

* ГЛАС: Српску је узнемирила могућност да би НАТО могао да изведе војну вјежбу на њеној територији и да чак користи муницију са осиромашеним уранијумом. Какав је став Русије?

ИВАНЦОВ: Немам довољно информација о томе, али по мом мишљењу, реакција од стране институција и становништва РС није једноставна. То не може да не изазове забринутост. Прича о НАТО вјежбама у БиХ већ је подигла тензије, што не доприноси нашем заједничком циљу, а то је стабилна ситуација у БиХ. Ако је не дај боже неко одлучио да користи осиромашени уранијум након свега што је било у БиХ 1995. и на Косову 1999. године, може се само констатовати да би то била не само огромна грешка, него прави злочин. Да се то сада понавља било би сулудо.

Избори

* ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих избора због којих су већ подигнуте тензије?

ИВАНЦОВ: Ајмо да преживимо до октобра. Након тога биће видљиво шта даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана