Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH: Referendum vještački pretvoren u duboku krizu

Željka Domazet
Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH: Referendum vještački pretvoren u duboku krizu

Pitanje Dana RS je veoma osjetljivo za više od trećine stanovništva zemlje, koje živi na polovini teritorije BiH. Usvojiti izjavu u kojoj će biti traženo od tih ljudi da prestanu da slave svoj rođendan nije rješenje problema, kaže ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

* GLAS: Ima li u referendumu koji treba da bude održan za nekoliko dana rušilačkih elemenata, kako se pokušava imputirati RS?

IVANCOV: Suština je da je izazvan vještački konflikt koji je kreiran iz političkih razloga. Ako je 20 godina RS slavila svoj rođendan i u nekom trenutku se donosi odluka da to više ne može da radi, očigledno je da se to dešava iz političkih razloga. Bar na početku je taj zahtjev bio iz političkih razloga. To je razlog zbog koga se nismo pridružili izjavi ambasadora Savjeta za primjenu mira (PIC). Polazimo od toga da treba razjasniti razlog zbog kojeg je izazvana tolika bura i toliko konflikata. To se može rješavati samo dijalogom strana i kompromisom, koji ne može da se traži samo od jedne strane, od Banjaluke.

* GLAS: Da li želite da kažete da je spor o Danu RS iniciran vještački i time proizvedena kriza u BiH?

IVANCOV: Prema mom mišljenju jeste. Uopšte ne vidim problem u trenutnoj situaciji. Stanovnicima RS je na referendumu predloženo samo da odgovore na pitanje da li smatraju da li je 9. januar njihov nacionalni praznik i da li hoće da to bude i ubuduće. Rukovodstvo RS je reklo da će nakon referenduma i dobijanja mišljenja građana potražiti način na koji će sprovesti odluku Ustavnog suda. Postoji nekoliko mogućnosti za rješavanje tog pitanja i ne vidim u čemu je problem, sukob ili konflikt.

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje iz SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović i pokrenuo cijelu buru oko Dana Republike, da su Vaše izjave nedopustive i neprimjerene i da dajete podršku vlastima RS da održe referendum?

IVANCOV: Žao mi je što daju takva saopštenja. Moj cilj nije produbljivanje ovog konflikta, nego da pronađemo varijante rješavanja nastalog problema. O toj temi sam spreman razgovarati sa svim stranama, uključujući i SDA.

* GLAS: Gdje vidite izlaz i kako komentarišete prijetnje da bi moglo doći do ratnih sukoba?

IVANCOV: Ne vidim razloga za sukob. Ne vidim kršenje Dejtonskog sporazuma koje bi moglo isprovocirati ratni konflikt. Ako pogledamo izjave ambasadora PIC-a, kojima se nismo pridružili, vidi se da ni tamo nema riječi o tome. Ustavni sud treba da radi svoj posao isključivo u okviru zakona i da obezbjeđuje ispunjavanje zakonskih propisa. Nijedan sud i nijedna sudska ili bilo koja institucija ne može da vodi aktivnosti ne uzimajući u obzir trenutnu unutrašnju situaciju u zemlji. Kada se odluke donose, mora biti uzeta u obzir politička situacija u zemlji.

* GLAS: Posljednja odluka Ustavnog suda u vezi sa referendumom donesena je preglasavanjem sudija jednog konstitutivnog naroda, a ona u novembru prošle godine preglasavanjem čak dva. Da li se politika uselila u tu instituciju?

IVANCOV: Razumijem o čemu govorite, ali ne bih ocjenjivao na koji način se glasalo, ko je kako glasao i iz kojih razloga. Želio bih da vidim da sudije, i to ne samo sudije Ustavnog suda, rade nezavisno i objektivno. Što se tiče međunarodnih sudija u Ustavnom sudu, to je neki atavizam. Razumijem da je to stvarnost i takav sastav je bio utvrđen nakon Dejtonskog sporazuma, ali došlo je vrijeme kada bi ova praksa trebalo da se izmijeni.

* GLAS: Šta će biti nakon 25. septembra?

IVANCOV: Život će se vratiti u normalni kolosijek.

* GLAS: Da li će i na decembarskom zasjedanju Upravnog odbora PIC-a biti rasprave o referendumu?

IVANCOV: Mislim da se tome daje previše pažnje. To je pitanje BiH, a ne međunarodne zajednice. Nažalost, ovdje se stvaraju dodatne tenzije. Lokalnim političarima treba dati da sami rješavaju svoja pitanja, a ako je potrebno da im mi samo pomažemo.

* GLAS: Da li visoki predstavnik i PIC treba da se sastaju toliko često?

IVANCOV: Naš stav je da je OHR trebalo odavno da bude zatvoren. Ambasadori koji su akreditovani u BiH mogu da se sastaju i bez OHR-a. OHR ne bi trebalo da utiče na situaciju u zemlji, niti da ambasadori PIC-a nameću rješenja i odluke.

* GLAS: Predsjednik RS Milorad Dodik sastaće se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Pojavile su se spekulacije da ide da traži podršku za referendum?

IVANCOV: Koliko znam, ta posjeta je dogovorena mnogo prije i u to vrijeme nije bilo tako oštrih diskusija i razgovora o referendumu. Cilj posjete je nastavak saradnje koju imamo u kontinuitetu stalnog dijaloga između predsjednika Ruske Federacije i predsjednika RS. Teme bi trebalo da budu slične kao i ranije, a to su ekonomska i trgovinska saradnja. Ali, uvjeren sam da će Dodik upoznati Putina sa trenutnom unutrašnjopolitičkom situacijom u BiH i da će biti razgovora i o situaciji u regionu.

Važna stabilnost, a ne uticaj

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje da Rusija preko predsjednika RS pokušava da širi uticaj na ovom području?

IVANCOV: Razgovaramo i imamo kontakte sa svim državama regiona. Te razgovore vodimo ne iz razloga da utičemo na nešto, nego je za nas prije svega važna stabilnost u regionu. Naši kontakti su ovdje prije svega usmjereni na bilateralnu saradnju. Razgovaramo i sa rukovodstvom Srbije, Hrvatske i drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana