Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, za Glas Srpske: Dejton temelj, opasni strani eksperimenti

Svjetlana Šurlan
Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, za Glas Srpske: Dejton temelj, opasni strani eksperimenti

Banjaluka - Rusija je kao garant Dejtonskog sporazuma ubijeđena da je on nedodirljiv, a nagovještaji o "Dejtonu dva" podsjećaju na produžetak eksperimentisanja na Balkanu, što je veoma opasno, a miješanje spoljnih snaga u procese u BiH može imati ozbiljne posljedice, rekao je "Glasu Srpske" ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Osvrćući se na 20. godišnjicu parafiranja Dejtonskog sporazuma, Ivancov je istakao da je taj međunarodni ugovor bio i ostao osnov postojanja savremene BiH.

- To je dokument koji je donio mir u ovu zemlju, postavio temelj novog državnog sistema, administrativnog i teritorijalnog uređenja i definisao principe funkcionisanja vlasti i raspodjele nadležnosti - istakao je Ivancov.

Dodao je da Dejton nije izgubio značaj od trenutka potpisivanja prije dvije decenije.

- To je, kao i prije, solidan međunarodno-pravni temelj pomoću kojeg se razvija mirna, nezavisna, suverena, polietnička i multikonfesionalna demokratska BiH. Upravo sa tog polazišta treba da gledati na Dejtonski sporazum - rekao je Ivancov.

Dodao je da se pitanja ustavnog uređenja nalaze u potpunoj nadležnosti naroda u BiH kao nosilaca vlasti i odgovornosti za sudbinu svoje zemlje i njenih zakonito izabranih predstavnika u organima vlasti.

- Upravo narodi u BiH moraju da definišu da li treba izvršiti izmjene i dopune zakona i u kojom dijelu i pravcu - istakao je Ivancov.

Dodao je da mehanizam upravljanja i uzajamne saradnje različitih nivoa vlasti, kreiran uz pomoć Dejtona, ne izgleda jednostavno, ali je uspostavljen da garantuje ravnopravnost naroda i obavezno uzimanje u obzir njihovih interesa tokom donošenja odluka.

- Taj mehanizam radi. To je životno važan princip i osnov državnosti BiH. Kao garant Dejtonskog sporazuma, Ruska Federacija je ubijeđena da je on nedodirljiv - naglasio je Ivancov.

Govoreći i inicijativama za održavanje nove međunarodne konferencije za BiH popularno nazvane "Dejton dva", Ivancov je istakao da ne vidi razlog za razgovore o toj temi.

- U čemu može biti suština i smisao tog događaja? Pokušaj da se prekroji ono što je bilo pokrenuto prije 20 godina? Ali zašto? Sve to podsjeća na produžetak socijalno-političkog eksperimentisanja na Balkanu kao da je neko nezadovoljan rezultatima prvog iskustva i počinje drugu rundu sa nadom da će sada sve da bude kako on želi - rekao je Ivancov i dodao je da je to veoma opasno i štetno.

Istakao je da je BiH samostalan i poštovan član međunarodne zajednice, a da su njeni narodi potpuno sposobni rješavati probleme sami, bez direktiva i spoljnih pritisaka.

- Istorijska aksioma jeste da nije moguća nasilna sreća. Bilo koji novi pokušaj miješanja spoljnih snaga u unutrašnje procese BiH može imati ozbiljne posljedice za njene narode - zaključio je Ivancov.

U Departmanu za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije kažu da iskustvo mirovnog procesa u BiH nedvosmisleno potvrđuje da stabilizacija može biti efikasna samo pod uslovom da sve angažovane strane imaju težnju ka konstruktivnom radu, definisanju i realizaciji zajedničkih interesa.

- Filozofija partnerstva koja je utemeljena u mirovni sporazum za BiH kao jedini put za savlađivanje međunacionalnih i međuvjerskih neslaganja i konsolidaciju društva jeste glavni uslov za jačanje uzajamnog povjerenja među narodima koji žive u BiH. Ruska Federacije čvrsto se zalaže za predaju pune odgovornosti za sve šta se dešava u BiH građanima BiH - kažu u Ministarstvu.

OHR treba zatvoriti

Zvanična Moskva je ubijeđena da sva strukturalna i druga preuređenja BiH moraju biti rezultat svjesnog izbora svih strana i da se ona sprovode striktno na osnovu principa konsenzusa predviđenog Dejtonskim sporazumom.

- Pokušaji nametanja spolja vještačkih recepata reformi su kontraproduktivni. Što prije mora da se riješi pitanje zatvaranja OHR-a. Njegovi protektoratski pristupi koji su izgubili aktuelnost sprečavaju lokalnu inicijativu i harmoničan razvoj države, a 20. godišnjica mirovnog sporazuma je pogodan trenutak za početak procesa ukidanja OHR-a - kažu u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana