Perišić: Sve odluke u Instituta za nestala lica se moraju donositi konsenzusom

Srna
Perišić: Sve odluke u Instituta za nestala lica se moraju donositi konsenzusom

Banjaluka - Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić rekao je Srni da će insistirati na tome da se sve odluke u ovoj instituciji u skladu sa Zakonom o nestalim licima BiH i Sporazumu o suosnivačima Instituta donose konsenzusom i da će zastupati interese Republike Srpske i srpskih žrtava rata.

Perišić očekuje da će doći do značajnih pomaka u naredenom periodu u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH, ističući da će u tom pogledu uspostaviti saradnju sa svim udruženjima koja se bave ovom problematikom i institucijama Republike Srpske.


Kao prioritete u svom radu Perišić je naveo formiranje centralne evidencije nestalih lica /CEN/ u BiH, te identifikaciju 650 ekshumiranih posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj, o čemu će u najskorije vrijeme razgovarati sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.

"Razgovaraćemo o tome kakve su mogućnosti da ICMP domaćim institucijama u procesu traženja nestalih lica ustupi bazu podataka sa DNK profilima koja će olakšati identifikaciju posmrtnih ostataka u spomen-kosturnicama Republike Srpske", naveo je Perišić.

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH imenovao je 18. nove članove Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica - Amora Mašovića, Marka Jurišića i Nikolu Perišića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana