Penzioneri šahisti odmjeravaju znanje i vještine u Tesliću

Milijana Latinović
Penzioneri šahisti odmjeravaju znanje i vještine u Tesliću

Teslić - Više od 70 najboljih penzionera šahista u Srpskoj učestvuje na tradicionalnom šahovskom turniru u Tesliću, gdje će pokazujući znanje i vještine na crno-bijelim poljima pokušati da matiraju protivnike i ponesu titulu najboljeg.

Najbolje plasirani penzioneri šahisti od Trebinja do Novog Grada, među kojima su i tri dame, okupili su se u ponedjeljak u teslićkom hotelu “Kardial” na 18. tradicionalnom Šahovskom turniru penzionera Srpske, gdje će uz dobro druženje pokazati znanje i umijeće u ovoj misaonoj igri. Nakon devet kola, koja se igraju po švajcarskom sistemu, najbolji šahista biće izabran danas.

Povlačeći prve poteze na crno-bijelim poljima, predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ozvaničili su početak takmičenja.

- Zahvaljujući želji i entuzijazmu penzionera, ovo druženje je postalo tradicija, a uz pomoć donatora organizovali smo i ovogodišnju manifestaciju - rekao je Rakulj.

Savanović je, otvorivši manifestaciju, kazao da je zadovoljstvo biti uz najstariju populaciju, koja je dala ogroman doprinos razvoju Srpske.

- Penzioneri imaju puno pravo da traže ono što im po zakonu pripada, a Vlada će u skladu sa svojim mogućnostima uvijek iznaći način da udovolji zahtjevima najstarije populacije - rekao je Savanović.

Vršilac dužnosti direktora Penzijskog rezervnog fonda (PREF) RS Miloš Grujić rekao je da je prava šteta što ovaj fond nije uspostavljen mnogo ranije.

- Kroz dividende i dobiti isplatili smo oko 42 miliona maraka u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS - rekao je Grujić.

Nakon što su izvučeni parovi i učesnici upoznati sa pravilima igre, šahisti su zauzeli svoje pozicije i povlačeći prve poteze na tabli sa 64 crno-bijela polja počeli takmičenje u prvom kolu.

Jovanka Stojčević (75) iz Nove Topole kod Gradiške istakla je da je šah njena ljubav iz djetinjstva.

- Prve poteze sam naučila kao djevojčica u domu za ratnu siročad, gdje sam odrasla. Volim da igram šah i uživam u svakoj partiji. Ne očekujem pobjedu, druženje je iznad svega - kazala je Stojčevićeva. Prvi put na takmičenje je došao i Vujadin Pajkanović iz Lopara.

- Važno je učestvovati, a ako pobijedim biće mi velika čast. Organizacija je odlična i vjerujem da ćemo ponijeti lijepe uspomene s ovog druženja - dodao je Pajkanović.

Medijski pokrovitelj ovogodišnjeg šahovskog turnira je “Glas Srpske”.

Nagrade

Organizator takmičenja, Udruženje penzionera RS, obezbijedio je novčane nagrade za deset najboljih šahista, i to 250 KM za prvo, 200 za drugo i 150 maraka za treće mjesto. Preostalih sedam dobiće manje novčane nagrade, a osim toga, biće dodijeljene i specijalne nagrade za najstarijeg učesnika i najbolje plasiranu damu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana