Пензију изгубило 356 корисника

nezavisne.com
Пензију изгубило 356 корисника

Бањалука - Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС), закључно са 23. априлом, завршило је ревизију 4.952 од укупно 7.431 сумњивог рјешења за борачко-инвалидске пензије. На основу тога 356 корисника изгубило је право на њих.

Ревизијом су до сада право на борачко-инвалидску пензију (личну инвалиднину) изгубила 233 корисника, док су право на породичну инвалиднину изгубила 123 корисника.

"Ревизија је наша законска обавеза коју спроводимо у континуитету", истакла је за "Независне" Бранка Шљивар, шеф Одсјека за информисање и опште послове ресорног министарства.

Укупно 1.623 особе, које су раније проглашене ратним војним инвалидима (РВИ), након спроведене ревизије су прешле из више у нижу категорију. Из ниже у вишу категорију инвалидности на овај начин је прешао 151 РВИ.

"Као резултат ревизије, укидања права дуплим корисницима и отклањања грешака првостепених органа у информационом систему ослобођена су средства у износу од око 729.690 КМ", прецизирали су у Министарству.

Душко Милетић, предсједник Предсједништва Борачке организације РС, наводи да није задовољан процесом, ни резултатима ревизије борачких права.

"На ревизију се позивају РВИ који су рањени, ампутирци, људи који су у рату остали без дијелова тијела и њима је смањивана категорија инвалидности", наводи Милетић.

Он додаје да је циљ БОРС био и јесте да се открију случајеви лажних РВИ, који немају документацију о рањавању током рата, који су статус стекли нечасно, на основу "некаквог обољења из лажних љекарских увјерења". Међутим, како наводи, већ годинама се доводи у питање статус истинских бораца којима недостаје копија неког документа.

"Досадашњим процесом ревизије огорчени су истински борци јер се створила слика да власти желе доћи до уштеда средстава за исплату по основу борачких права, а не до лажних корисника истих. Ту нама није битан новац који се губи због тих лажних корисника. То је питање части", истакао је он.

Милетић је додао да је овакво стање необјашњиво и неодрживо и да ће ускоро тражити по ко зна који састанак са ресорним министром на тему ревизије.

"Бројне су примједбе РВИ који су на овај начин оштећени. Имамо случајеве да РВИ добију судску пресуду у своју корист, али ресорно министарство не поступа по тој пресуди", истакао је Милетић.

Недељко Митровић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, истакао је да има доста пријава које се односе на случајеве лажних корисника породичних инвалиднина.

"Има доста пријава за коришћење права на стамбено збрињавање по основу тог лажног статуса. Међутим, они су и даље корисници тих права", истакао је он.

Превара коју је открио Фонд ПИО РС

Фонд ПИО недавно је МУП-у РС поднио кривичну пријаву против три лица која су на основу лажне медицинске документације тражила повећање пензије по основу инвалидитета, који су, наводно, стекли у рату.

"Сумњамо да је и медицинска документација, на основу које су остварили право на пензију још прије 8-10 година, лажна. Уколико се то утврди, они ће у потпуности изгубити право на пензију, а средства која су до сада примали мораће вратити Фонду", истакао је Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана