Pendešova ne može sama da aktivira MAP

Željka Domazet
Pendešova ne može sama da aktivira MAP

Sarajevo - Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš, nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu sa komandantom Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, admiralom Džejmsom Fogom, poručila je da ne postoji odluka na osnovu koje ona kao ministarka odbrane može NATO-u da podnese prvi godišnji nacionalni program za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP).

Pendešova je izjavila da je poznat način na koji funkcioniše Ministarstvo odbrane i način na koji se donose odluke, kao i da ministar može podnijeti NATO-u godišnji program na bazi zaključaka koji se donose u Predsjedništvu i Savjetu ministara BiH.

- Još uvijek ne postoji takva odluka - poručila je Pendešova.

Ona je kazala da je u interesu puna implementacija onog što je Predsjedništvo 2016. godine usvojilo.

- NATO nam pomaže da aktiviramo MAP, što podrazumijeva i implementaciju daljih rješenja prepoznatih u odlukama koje je Predsjedništvo već donijelo. Oružane snage BiH bi zakonski trebalo da učestvuju u mirovnim misijama - istakla je Pendešova.

Admiral Fogo je rekao da NATO snažno ostaje predan pružanju podrške BiH, bez obzira na to kakva su nastojanja političkog rukovodstva u BiH.

- NATO je zahvalan BiH na operacijama podrške miru u cijelom svijetu. NATO i BiH su počeli zajedno da rade na reformi odbrambenih institucija i to partnerstvo se nastavilo tokom posljednjih 13 godina. Važno je ići naprijed - kazao je Fogo.

On je istakao da se to partnerstvo razvijalo, dodajući da podstiče BiH da nastavi napredovati tako što će svoje snage učiniti modernijim.

- Poboljšanja će dati Oružanim snagama sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u slučaju prirodnih nepogoda, ali i pomoć u inostranstvu - kazao je Fogo. On je rekao da BiH treba da usvoji godišnji nacionalni program koji će BiH donijeti stabilnost i sigurnost, dodajući da je godišnji nacionalni program zapravo plan kako BiH vidi napredak svojih oružanih snaga.

- Vidio sam da je Republika Srpska promijenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO, sada nisu. Ne razumijem zašto neko ne želi biti član. Mi smo organizacija koja želi da spriječi nasilje i koja je tu za članice Saveza. Svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica. Vama je sigurnost i stabilnost bitna - rekao je Fogo.

Nema promjena

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za “Glas Srpske” da SNSD i njegov predsjednik Milorad Dodik neće dati svoj glas za to da se pošalje godišnji nacionalni program za aktivaciju MAP-a i da u vezi s tim neće biti nikakve promjene stava.

- Ne bi nas iznenadilo da neko sprema neku vrstu prevare, kao ni da PDP bude dio toga, s obzirom na sve što su radili u prošlosti. Što se tiče izjave admirala Foga, drago nam je što je priznao činjenicu da je Republika Srpska promijenila svoj stav, čime je prihvatio i da je to njeno demokratsko pravo. Bilo bi dobro da tako počnu da se ponašaju i u Sarajevu - rekao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana