Пендешова не може сама да активира МАП

Жељка Домазет
Пендешова не може сама да активира МАП

Сарајево - Министарка одбране БиХ Марина Пендеш, након јучерашњег састанка у Сарајеву са командантом Заједничке команде снага НАТО-а у Напуљу, адмиралом Џејмсом Фогом, поручила је да не постоји одлука на основу које она као министарка одбране може НАТО-у да поднесе први годишњи национални програм за активацију Акционог плана за чланство (МАП).

Пендешова је изјавила да је познат начин на који функционише Министарство одбране и начин на који се доносе одлуке, као и да министар може поднијети НАТО-у годишњи програм на бази закључака који се доносе у Предсједништву и Савјету министара БиХ.

- Још увијек не постоји таква одлука - поручила је Пендешова.

Она је казала да је у интересу пуна имплементација оног што је Предсједништво 2016. године усвојило.

- НАТО нам помаже да активирамо МАП, што подразумијева и имплементацију даљих рјешења препознатих у одлукама које је Предсједништво већ донијело. Оружане снаге БиХ би законски требало да учествују у мировним мисијама - истакла је Пендешова.

Адмирал Фого је рекао да НАТО снажно остаје предан пружању подршке БиХ, без обзира на то каква су настојања политичког руководства у БиХ.

- НАТО је захвалан БиХ на операцијама подршке миру у цијелом свијету. НАТО и БиХ су почели заједно да раде на реформи одбрамбених институција и то партнерство се наставило током посљедњих 13 година. Важно је ићи напријед - казао је Фого.

Он је истакао да се то партнерство развијало, додајући да подстиче БиХ да настави напредовати тако што ће своје снаге учинити модернијим.

- Побољшања ће дати Оружаним снагама способности које се могу користити за пружање помоћи цивилним органима у случају природних непогода, али и помоћ у иностранству - казао је Фого. Он је рекао да БиХ треба да усвоји годишњи национални програм који ће БиХ донијети стабилност и сигурност, додајући да је годишњи национални програм заправо план како БиХ види напредак својих оружаних снага.

- Видио сам да је Република Српска промијенила мишљење протеклих година. У претходним годинама били су за МАП, били су и за НАТО, сада нису. Не разумијем зашто неко не жели бити члан. Ми смо организација која жели да спријечи насиље и која је ту за чланице Савеза. Свима је у интересу сигурност ове земље и ових граница. Вама је сигурност и стабилност битна - рекао је Фого.

Нема промјена

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је за “Глас Српске” да СНСД и његов предсједник Милорад Додик неће дати свој глас за то да се пошаље годишњи национални програм за активацију МАП-а и да у вези с тим неће бити никакве промјене става.

- Не би нас изненадило да неко спрема неку врсту преваре, као ни да ПДП буде дио тога, с обзиром на све што су радили у прошлости. Што се тиче изјаве адмирала Фога, драго нам је што је признао чињеницу да је Република Српска промијенила свој став, чиме је прихватио и да је то њено демократско право. Било би добро да тако почну да се понашају и у Сарајеву - рекао је Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана