Пендешова и Јелеч на паради у Загребу

Срна
Пендешова и Јелеч на паради у Загребу

Сарајево - Министар одбране БиХ Марина Пендеш потврдила је да ће она и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеч, на позив хрватских власти, присуствовати обиљежавању 20-годишњице хрватске војне акције "Олуја".

"Оружане снаге БиХ нису добиле позив, али је позив упућен министру одбране и начелнику Заједничког штаба као гостима. Један позив упућен је од министра одбране, а ја сам добила позив који су потписали хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић, предсједник Сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић", објаснила је Пендешова за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Она је поновила да нико није добио позив у Оружаним снагама БиХ и да на тај начин неће учествовати у мимоходу.

"Знам, међутим, да су позиве добили команданти зборних подручја гардијских бригада и вјерујем да ће се највећи дио њих одазвати и учествовати на свечаности", рекла је Пендешова.

На питање на који начин су упућени позиви званичницима ХВО-а, она је рекла да није сигурна на који начин је то договорено, али да зна да су од Министарства одбране затражене заставе из рата.

Коментаришући улогу ХВО-а у заједничким акцијима, међу којима је и "Олуја", министар одбране БиХ рекла је да сматра "легитимном такву операцију у којој је хрватски простор требало ослободити како би се прогнаници вратили домовима, а држава под свој суверенитет вратила сваки педаљ територије".

Данас се навршава 20 година од хрватске војне акције "Олуја" у Книнској крајини, чији је крајњи епилог протјеривање око 250.000 Срба из Крајине, око 2.000 погинулих и несталих Срба, спаљене и опљачкане куће, те опустјела српска села.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана