Пендеш: Свако чланство кошта, зависи само какви су бенефити

N1
Пендеш: Свако чланство кошта, зависи само какви су бенефити

Сарајево - Марина Пендеш, министар одбране БиХ, рекла је да до сада није примљен нити један позив за ангажовање Оружаних снага БиХ у новим поплавама које су задесиле одређене дијелове БиХ након наглог скока температура и топљења снијега.

Она је казала да је разлог томе што ове поплаве нису “антологијске” као оне из 2014. године.

“Ове су посљедица наглог топљења снијега. Стабилизирају се водостаји према мојим информацијама. Људи су навикли кад је било каква активност - у бити највећи ангажман имају ОСБиХ. Ангажују се Цивилне заштите, а тек када се искористе сви ресурси - онда се ангажују ОСБиХ. Ми нисмо имали ниједан позив”, потврдила је Пендеш.

Она је демантовала информацију о непотпуности особља у Оружаним снагама, поготово пилота.

“Не у толикој мјери како се покушава направити. Одређени број припадника је поднио захтјев за раскидање радног односа, ми вршимо попуну, она је у складу са плановима. Обучавамо наше људе, пилоте, не вјерујем да ће доћи до проблема да имамо одговарајући број пилота”, поручила је.

Што се тиче напуштања ОСБиХ, Пендеш је казала да то зависи од мотива.

“Висина плате, човјек сам себе не види да може напредовати, могућност останка након 35. године. То су били ранији мотиви”, казала је Пендеш, наводећи да су одласци раније били интензивнији.

На питање да ли су сви актери политичког живота препознали значај активирања МАП-а, Пендешева каже:

“Увјерена сам да становници БиХ желе мир, стабилности и сигурност, гдје би то требала бити основа за инвестирање, улагање, да млади људи остају. У том смислу сматрам да не постоји ниједан разлог да први национални годишњи програм буде усвојен. То је алат сурадње између НАТО-а и земље. Постављамо одређени број циљева и те циљеве у сурадњи желимо остварити и имплементирати. Сами себи одређујемо краткорочне и дугорочне циљеве”.

Она је истакла и то да се у медијима злоупотребљава први годишњи национални програм јер пуно тога треба провести и многе ствари ријешити и на унутрашњем и вањском плану - односно питањима.

Поновила је да је актуелни Савјет министара БиХ које је именован 1.4. 2015. поступио по постојећој одлуци Предсједништва БиХ, јер је тада био консензус око активирања МАП-а.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ је казао да би улазак БиХ у НАТО коштао, а Пендеш је рекла:

“БиХ има законску обвезу када је у питању НАТО пут. То пише у закону. Ту законску обвезу требамо испунити. О томе требају водити рачуна сви. Сматрам да у потпуности требамо имплементирати закључне Предсједништва. Свако чланство кошта, зависи само какви су бенефити”, поручила је она.

О коалирању ХДЗ-а и СНСД-а Пендеш каже да је логичан потез.

“Ми нисмо никога изабрали, народ је изабрао своје представнике. Ово су странке које имају највећу потпору бирачког тијела. То је логично да формирамо власт с њима”, каже Пендешева.

Пендеш је истакла да је ХДЗ БиХ била најангажованија на НАТО путу Босне и Херцеговине, Никола Ловриновић, тадашњи члан Предсједништва Човић, и други те да се то не може анулирати.

За крај, истакла је како сви морају дати допринос за евроатлантске интеграције, будући да је све јасно дефинисано у Реформској агенди и казала је да ће до тога на концу и доћи.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана