Pendeš: BiH ni aktiviranjem MAP-a nije ni blizu razmatranja članstva u NATO-u

Agencije
Pendeš: BiH ni aktiviranjem MAP-a nije ni blizu razmatranja članstva u NATO-u

Sarajevo - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je večeras da bi eventualno aktiviranje MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u) podrazumijevalo brojne reforme i obaveze bh. institucija, što bi sigurno trajalo godinama

Ona je, na Prezentaciji Ministarstva odbrane BiH o ispunjavanju uslova za aktiviranje MAP-a za ambasadore NATO zemalja u BiH, pojasnila da se te reforme odnose na oblasti zaštite ljudskih prava, pravosuđa, uprave i finansija. 

Pendeš je istakla da su ambasadorima predstavili napredak koji su ostvarili Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i da joj djeluje da su uspjeli razjasniti određene nejsnoće koje su dosad postojale u razumijevanju procesa knjiženja perspektivne vojne imovine.

„Dogovorili smo se o određenim aktivnostima koje slijede i da informiranje ubuduće bude pravovremeno kako bi izbjegli moguća nerazumijevanja”, rekla je Pendeš.

Martin Kačo, ambasador Slovačke u BiH koja je zemlja kontakt NATO-a za BiH, kazao je da je sastanak bio otvoren i partnerski te je zahvalio Pendeševoj na prezentaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana