Pehar: DF generiše krizu

Srna
Pehar: DF generiše krizu

Mostar - Doktor političkih nauka Dražen Pehar ne očekuje da će uskoro doći do formiranja vlasti u Federaciji BiH, jer, kako kaže, nije smisleno očekivati dogovor između stranaka čije se ideologije drastično razlikuju, prije svega HDZ-a i DF-a.

"Ne vjerujem da će uskoro ili brzo doći do dogovora o uspostavljanju federalne vlasti. Nije samo riječ o dogovoru o 'ministarskim foteljama', već o mnogo dubljem neslaganju i o mnogo kompleksnijem problemu", rekao je Pehar Srni.

On smatra da je DF glavni uzrok problema zbog svog potpunog zanemarivanja pojma "konstitutivnih naroda" i samim tim negiranja značaja ili važnosti kolektivno-etničkog predstavljanja u Federaciji.

Pehar je podsjetio da je međunarodna zajednica, kroz "Petričeve amandmane" i Odluku Ustavnog suda od 1. jula 2000. godine, zapravo destabilizovala i zakomplikovala odnose u Federaciji.

"To se posebno jasno vidjelo kroz nedavni problem 'pronalaženja' potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda i kroz nepotpuni sastav Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije", naglasio je on.

Pehar kaže da ga ne bi iznenadilo da se za nekoliko mjeseci ispostavi da DF, zapravo, namjerno generiše krizu u Federaciji.

"Na taj način bi se otvorio put ka nekoj novoj intervenciji visokog predstavnika, što je u skladu sa američkom politikom u BiH i što će, takođe, najvjerovatnije, dodatno zakomplikovati i destabilizovati odnose u Federaciji, a onda posredno i u BiH", upozorio je Pehar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana