Pavić: Zalagati se za konstitutivnost Srba u FBiH

Srna
Pavić: Zalagati se za konstitutivnost Srba u FBiH

Banjaluka - Predsjedništvo DNS-a zaključilo je danas da se ova stranka mora zalagati za konstitutivnost Srba u četiri kantona u Federaciji BiH u kojima Srbi nisu čak ni konstitutivni, saopštio je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Pavić je nakon sjednice Predsjedništva DNS-a u Banjaluci rekao novinarima da DNS neće ući u bilo koju vlast koja neće omogućiti konstitutivnost Srba, bila ta vlast na nivou FBiH ili na nivou BiH koja može uticati na konstitutivnost naroda.


Kada je riječ o situaciju u Republici Srpskoj, Pavić je rekao da je na sjednici konstatovano da DNS doprinosi stabilnijem i mirnijem životu i radu u Srpskoj, te da pokušava tenzije smanjiti i dovesti do dijaloga svih onik koji imaju različita mišljenja i stavove o nekim pitanjima.

On je rekao da je Predsjedništvo DNS-a za predsjednika Izbornog štaba ove stranke na predstojećim izborima na nivou Republike Srpske izabralo Dragomira Jovičića.

"Utvrdili smo šemu i organizaciju izbornih štabova od Republike Srpske, regija i opština koja će biti proslijeđena do opštinskih nivoa i mjesnih odbora stranke kako se moraju organizovati", istakao je Pavić.

Pavić je rekao da je dogovorena izrada izvoda skraćenog programa DNS-a koji važi do 2020. godine sa kojim će se građani moći upoznati, a čiji su glavni ciljevi očuvanje ustavnog poretka Republike Srpske, poštovanje Dejtonskog sporazuma, protivljenje prenosu ovlaštenja na nivo BiH, rješavanje ekonomskih pitanja i izbacivanje politikanstva iz skupštinskih sala.

On je rekao da bi, prema izbornom programu DNS,-a jedna od dvije ključne kandidatske funkcije na predstojećim izborima trebalo da pripadne ovoj stranci.

Pavić je naglasio da o kandidatima još nije bilo koalicionih dogovora u Republici Srpskoj i da bi razgovori koalicije o ovoj temi mogli biti održani pred kraj marta.

On je rekao da DNS nije imao zvaničnih razgovora sa opozicijom u Republici Srpskoj, ističući da ga raduju pozitivni stavovi opozicije prema DNS-u.

Pavić je istakao da je Predsjedništvo DNS-a konstatovalo da je unutrašnje stanje u DNS-u izuzetno dobro i da vlada pozitivna energija, te da stranka ima dovoljno energije da ove godine postigne najbolje rezultate na izborima od svog osnivanja.

"Rezultati anketa govore da je DNS stalno u usponu i da raste i da dobro stanje u stranci garantuje dobar izborni rezultat na narednim izborima", dodao je Pavić.

On je rekao da DNS želi da stavove ove stranke što više približi građanima i biračima da bi oni mogli donijeti pravilnu odluku i dati povjerenje DNS-u na predstojećim izborima.

"Opredjeljenje DNS-a jeste da na predstojećim izborima osvojimo više od 100.000 glasova, više od 12 poslanika, te u razgovoru sa koalicionim partnerima borba za jednu od dvije pojedinačne funkcije", dodao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana