Pavić: Srpska - izvor politike na nivou BiH

Srna
Pavić: Srpska - izvor politike na nivou BiH

Banjaluka - Izvor politika predstavnika Republike Srpske na nivou BiH mora biti Republika Srpska i u BiH ne smije biti kreirana politika koja se suprotstavlja Srpskoj, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

"Ovdje mora biti izvor te politike, koja bi zatim na nivou BiH bila usaglašavana sa Federacijom BiH /FBiH/ i sa druga dva naroda. Na nivou BiH ne smije biti kreirana politika koja se suprotstavlja Republici Srpskoj, a možda se dodvorava nekom drugom, međunarodnoj zajednici ili FBiH", rekao je Pavić za RTRS.


Govoreći o saradnji DNS-a sa SNSD-om, Pavić je ocijenio da je ona uspješna i da traje 20 godina, te da je jedna od dugotrajnijih.

"Ova koalicija je izvela Republiku Srpsku na evropski put. Prije 20 godina Srpska je bila izolovana, mogli smo samo da idemo u Srbiju, a sada je Srpska otvorena ka Evropi i svijetu i želi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a ne duh ovog sporazuma", rekao je Pavić i istakao da je DNS iskren, realan i korektan u razgovoru sa SNSD-om, te da za formiranje trećeg političkog bloka u Srpskoj nema šanse.

On je istakao da nisu tačne izjave opozicije u Srpskoj da će propasti penzioni fond u Srpskoj, koji se, kako kaže, nije ugasio, nego su penzije povećane.

"Oni su govorili da će se ugasiti i zdravstveni fond, pa se nije ugasio, nego imamo tri velike investicije u ovom sistemu. Govorili su i o propasti budžeta, što se nije dogodilo. Njihovi kapaciteti nisu jaki da sruše ovu vlast", dodao je Pavić.

Osvrćući se na predstojeće opšte izbore, Pavić je naveo da je jasna izborna platforma DNS-a, a to je više od 100.000 glasova, 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini, dva poslanika u parlamentu BiH i jedna od dvije pojedinačne funkcije - za predsjednika Republike Srpske ili člana Predsjedništva BiH.

"Ako lider SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SP-a Petar Đokić kažu da to prihvataju, onda ćemo pružiti ruku i sve će biti gotovo. Polazna tačka DNS-a je da prema snazi partije nešto dobijemo. Naši razgovori će biti održani u narednih nekoliko dana i ne očekujem da budu teški", rekao je Pavić i dodao da razgovori koalicionih partnera nikada nisu bili ucjenjivački i da je uvijek postignut dogovor.

Pavić tvrdi da će koalicija njegove partije sa SNSD-om i SP-om osvojiti više od 60 odsto glasova na izborima, odnosno obje pojedinačne funkcije, kao i za parlamente.

On je istakao da DNS ima kapacitet da sa koalicionim partnerima osvoji jednu od dvije najznačajnije funkcije - predsjednika Republike Srpske ili člana Predsjedništva BiH.

Pavić je naglasio da je DNS nastao radi životnih potreba stanovnika u Republici Srpskoj, da je ova politička partija sve jača, te da bi se o tome da li će bivši funkcioner SDS-a Borislav Bojić pristupiti DNS-u moglo znati u naredna dva dana.

Govoreći o mogućnosti da lider Narodne stranke Ognjen Tadić pristupi DNS-u, Pavić je naveo da je Tadić od ranije imao bliska razmišljanja DNS-u i da vjeruje da će naći zajednički jezik.

"Jedan od naših kvaliteta je to što nikada nismo dijelili Srpsku na istok i zapad, nego isto gledamo na svakog našeg stanovnika. Naš prioritet jeste ekonomija i na tome ćemo insistirati", kaže Pavić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana