Pavić: Nova Izjava uveliko uvažila primjedbe DNS-a

Srna
Pavić: Nova Izjava uveliko uvažila primjedbe DNS-a

Prijedor - Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je da je novi tekst o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama, koji je juče utvrdilo Predsjedništvo BiH, uveliko uvažio primjedbe DNS-a i uvrstio ono što je nedostajalo u prvoj verziji.

"To se posebno odnosilo na široko postavljeni tekst u kojem nije bilo ni nadležnosti, ni institucija, niti se znalo šta, ko, gdje i kada radi. Ova Izjava je uobzirila ustavno uređenje BiH i Dejtonski mirovni sporazum, uvažila činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta, distrikta i kantona i, što je najvažnije, ustavnu nadležnost institucija", naglasio je Pavić.

On je naveo da u tekstu ima još određenih nejasnoća u vezi sa nekim nadležnostima, ali da Izjava pruža osnov da se prihvati i da bude osnova za rad institucija prema ustavnom uređenju BiH.

"Mi ćemo donijeti zvaničnu odluku u vezi sa samom Izjavom, ali ona je zaista velik napredak u odnosu na prethodnu", rekao je Pavić.

Prvu verziju Izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra 2014, ali su lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a tražili da izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, da se mora jasno naznačiti šta su čije nadležnosti i da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.

Nakon ovih primjedbi, Predsjedništvo BiH je juče usvojilo novu izjavu o opredijeljenosti BiH za reforme na putu ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana