Павић: Изворни Дејтон - најбоља понуда за Српску

Срна
Павић: Изворни Дејтон - најбоља понуда за Српску

Београд - Александар Павић из Фонда стратешке културе оцијенио је, поводом 21 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, да је изворни Дејтон за сада најбоља понуда која је Републици Српској на столу и да га се треба држати.

Павић је рекао Срни да се Србима у БиХ, тренутно, ништа боље не нуди и да они треба да слиједе изреку "оно што није покварено, немој ни да поправљаш".


"Ако нам се буде указало нешто ново и боље, можемо да размишљамо. За сада је изворни Дејтон најбоље решење", сматра Павић.

Коментаришући то што Бошњаци континуирано заговарају такозвано распакивање Дејтона, али све гласније и Хрвати у БиХ, као и међународна заједница, он је оцијенио да су Хрвати у БиХ сами "закували своју кашу" и да сада треба у њој и да се "кувају".

"Хрвати су сами прихватили тај Вашингтонски споразум којим је направљена Федерација БиХ и сами су се удружили са муслиманима да би уништили Југославију. Сада их треба упутити на њихове савезнике у Сарајеву. Нека они међусобно решавају своје односе у Федерацији. Мислим да ми Срби у то не треба да се мешамо", рекао је Павић.

Према његовим ријечима, муслимани и Хрвати као "бивши савезници у злочину и разбијању једне земље", треба сада међусобно да регулишу своје односе, а Срби о евентуалној промјени могу да размисле само ако могу да имају неку корист од тога.

"За сада, свако одступање од Дејтона, било би искључиво на нашу штету", каже Павић.

Он сматра да је долазак Доналда Трампа у Бијелу кућу отворио могућност преиспитивања много тога и да то на неки начин може утицати и на Дејтонски мировни споразум, али да Срби сами никако не треба да иницирају промјене.

"Не треба да иницирамо промене док не буде јасно да ћемо имати јасну подршку за то од неког важног партнера и савезника да Република Српска остане у овом облику каквом је сад. Ако добијемо подршку Русије, будемо имали чврсту подршку Београда, ако добијемо разумевање из Беле куће у смислу да БиХ мора да буде ослобођена исламистичког утицаја, можемо да размишљамо о неком распакивању", рекао је Павић.

Он је навео да Српска треба да буде спремна и да "не пропусти неке возове" ако се отворе неке нове прилике, те поновио да је, за сада, изворни Дејтон најбоља понуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана