Pavić: Dan nezavisnosti BiH je običan radni dan u Srpskoj

Srna
Pavić: Dan nezavisnosti BiH je običan radni dan u Srpskoj

Banjaluka - Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je danas u Banjaluci da je takozvani "dan nezavisnosti BiH", koji se obilježava sutra u Federaciji BiH, običan radni dan u Republici Srpskoj, te da u njegovom obilježavanju ne treba učestvovati.

"Ko smatra da treba, neka ga obilježava, a mi ne treba da doprinosimo tome", izjavio je Pavić novinarima u Banjaluci, dodajući da obilježavanje 25. novembra ne doprinosi zajedničkom životu, jer se pomenuti dan ne obilježava u pola BiH.


On je ocijenio da je stanje u BiH poražavajuće i nestabilno, jer dvije godine nema investicija.

"Bez političke volje na nivou BiH neće biti dolaska stranog i domaćeg kapitala u Srpsku i BiH. Srpskoj je zbog te nestabilnosti blokirano 750 miliona KM koji bi zasigurno osjetili i građani i preduzeća", naglasio je Pavić.

Lider DNS-a pozvao je vlasti na nivou BiH da u tom smjeru pokažu odgovornost do narednih opštih izbora.

Pavić: Spustiti tenzije i raditi na dogovoru

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske stabilna i da s tim u vezi nema nikakvih problema, te da u narednom periodu treba raditi na spuštanju tenzija, postizanju konsenzusa, poštovanju zakona, Ustava i izborne volje građana.
On je istakao da institucije u Srpskoj funkcionišu normalno i da ono što opozicija radi nije ogledalo parlamenta Srpske, već opozicije.

Pavić je izjavio novinarima u Banjaluci da je na današnjoj sjednici Predsjedništva DNS-a razmatran opozicioni prijedlog sporazuma o principima političkog djelovanja u Republici Srpskoj i BiH, kao i zaključak sa posljednjeg sastanka lidera vladajućih partija i opozicije o formiranju Komisije za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Srpskoj.

"Predstavnik DNS-a u toj komisiji je Slobodan Nagradić, a sporazum koji je ponudila opozicija nije u globalu prihvatljiv, jer se njime derogira dio institucija Srpske. Imali bismo paralelne institucije, a naš je stav da se sva pitanja iz tog prijedloga opozicije treba da rješavaju institucionalno", naglasio je Pavić.

On je nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao da je plan DNS-a da se do izbora i kampanje ova stranka što više približi građanima.

"Prema istraživanjima javnog mnjenja, DNS je odmah iza SDS-a po podršci i nadamo se da će ta podrška rasti", rekao je Pavić.

On je dodao da su danas izabrana dva potpredsjednika stranke - Marko Aćić, koji će biti zadužen za područje FBiH, i Dragomir Jovičić zadužen za organizaciona pitanja u Srpskoj.

"Imenovali smo i Politički savjet na čijem je čelu profesor Mile Dmičić, a osnovali smo i Političku akademiju DNS-a jer smatramo da su obrazovanje i znanje uslovi za obavljanje bilo koje funkcije", pojasnio je Pavić.

Lider DNS-a je naveo da su na sjednici Predsjedništva obavljene pripreme za sjednicu Glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da bude održana 9. decembra.

Pavić je rekao da DNS neće pokretati proceduru za smjenu potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, kako su objavili pojedini mediji.

Prema njegovim riječima, organi DNS-a će odlučivati o tome ako "neko drugi zatraži Stevandićevu smjenu".

Komentarišući informacije o navodnim fizičkim obračunama u redovima DNS-a u Prijedoru i šire, Pavić je rekao da je to teška laž, kao i njegova navodna neslaganja sa zamjenikom predsjednika DNS-a Nedeljkom Čubrilovićem.

"To plasiraju oni kojima smeta rast povjerenja građana u DNS, koji je evidentan", poručio je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana