Pavić: BiH je gora i od otomanskog tamnog vilajeta

Srna
Pavić: BiH je gora i od otomanskog tamnog vilajeta

Beograd - Analitičar Aleksandar Pavić rekao je Srni da prijetnje hapšenjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika govore da je BiH gora zemlja čak i od otomanskog "tamnog vilajeta", te da Sarajevo, Bakir Izetbegović i njihovi sponzori žele i prizivaju, možda, čak i novi rat.

"Gde u svetu još ima da se hapsi neko zbog nekog referenduma? To sve govori i o političarima koji bi to izjavili i o državi koja to zastupa. To nije čak ni 'tamni vilajet' iz nekadašnje otomanske Bosne. To je još gore", rekao je Pavić, saradnik Fonda strateške kulture.

On je izrazio čuđenje da treba da se hapsi neko ko je samo tražio izjašnjavanje građana. "Znamo ko to radi: Sarajevo, po instrukcijama Vašingtona. To znači da želi zaoštravanje situacije u BiH, a možda čak i novi rat. Sve što se bude dešavalo posle toga, ako do toga, ne daj Bože dođe, krivac je u Sarajevu i Vašingtonu", poručio je Pavić.

On je ocijenio da još od 1992. godine nije promijenjen cilj, odnosno on je i dalje isti - da se obezbijedi BiH pod dominacijom ne samo muslimana, nego muslimanskih ekstremista i da se Republika Srpska obesmisli da bi se zatim utopila u BiH.

"Cilj je ukidanje srpske državnosti zapadno od Drine i borba protiv same Srbije i srpske državnosti. Cilj se uopšte nije promenio", rekao je Pavić.

On je dodao da je Dejtonski sporazum samo bio primirje, te da se nastavio rat samo drugim sredstvima. "Ovo je samo nastavak tog istog rata koji neće stati dok su god ti isti akteri u Sarajevu i Vašingtonu i imaju iste ciljeve", rekao je Pavić.

Kada je riječ o prijetnji Bakira Izetbegovića da će Dodik završiti kao Gadafi, Pavić smatra da se to može tretirati kao prijetnja ubistvom, jer se zna šta se desilo Gadafiju.

"Ali, isto tako, treba i građani cijele BiH, pogotovo muslimanskog dijela, da znaju šta se desilo u Libiji poslije ubistva Gadafija. Libija je praktično prestala da postoji kao država i postala je pakao na zemlji", naveo je Pavić.

Prema njegovim riječima, poređenje Dodika sa Gadafijem ima i drugu konotaciju, jer je Republika Srpska stabilna i predstavlja stabilniji dio BiH, i upravo slično bi se desilo, ne daj Bože, ako bi došlo do takvog nečega.

"Onaj ko to priziva, on priziva u stvari rat, a Bakir Izetbegović priziva rat, razaranje, terorizam i to je ono za šta se Bakir Izetbegović zalaže kada tako nešto izgovara, kao i njegovi sponzori", zaključio je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana